Meglepő felfedezés látott napvilágot a madarakkal kapcsolatban: ez durva

Meglepő felfedezés látott napvilágot a madarakkal kapcsolatban: ez durva

agrarszektor.hu
Elképesztő dologra jöttek rá a kutatók: úgy vélik, hogy a madárdal gyógyító hatással lehet a mentális egészségünkre. A King's College London friss kutatásából kiderült, a madarakkal való mindennapos találkozás a depresszióval küzdők, sőt, akár a mentális problémák nélkül élő emberek számára is előnyökkel járhat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A szakemberek arra utalnak, hogy eredményeik alapján az orvosoknak érdemes lenne a mentális problémákkal küzdők számára a természetbe tett kirándulásokat ajánlania. Ezek a kirándulások megerősítik az emberekben a természetvédelem jelentőségét, valamint a biodiverzitás megőrzésének igényét is megteremtik. A kutatásba bevont 1292 személy madarakkal való találkozását az Urban Mind alkalmazásban rögzítette a tavalyi év folyamán. Az amerikai, európai, kínai, ausztrál és brit részvevőket véletlenszerű időpontokban kérdezték arról, hogy érzik magukat, látnak-e épp fákat vagy hallanak-e madarakat - írja a The Guardian alapján az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az eredményekből kiderült, hogy a résztvevőknek jobb volt a lelkiállapota, ha madarakat láttak vagy hallottak. De még azoké is, akiket például depresszióval diagnosztizáltak. A pozitív hatás viszont nem maradt fenn, ha nem találkoztak madarakkal a résztvevők a későbbiekben. A kutatók szerint a madárvilágnak a mentális jólétre gyakorolt lehetséges ok-okozati kapcsolatra utal. Andrea Mechelli, a King's College professzora úgy gondolja, hogy olyan környezetet, különösen a városi környezetet kell teremteni, ahol a madarak jelenléte állandó jellegzetesség. Mint mondta, ahhoz, hogy egészséges madárpopulációnk legyen, növényekre és fákra is szükségünk van. A városainkban az egész ökoszisztémát ápolnunk kell.

Hozzátette, hogy a madarakkal való találkozás pozitív hatása a depressziós emberekre azért jelentős, mert sok olyan beavatkozás, ami az úgynevezett egészséges embereknek segít, nem működik a mentális problémákkal küzdő egyéneknél. Aki pedig depresszióban szenved, nem könnyű rávenni a testmozgásra, arra viszont egyszerűbb, hogy madarak közelébe menjen, ami által mozognak is. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?