2023. szeptember 22. péntek Móric
Ez elképesztő: ki nem találnád, hogyan védené meg a méheket egy amerikai cég

Ez elképesztő: ki nem találnád, hogyan védené meg a méheket egy amerikai cég

agrarszektor.hu
Óriási áttörést értek el az amerikaiak a méhegészségügy területén. Az Egyesült Államok kormánya ugyanis zöld utat adott a világ első méheknek szánt vakcinájának, amellyel megállítanák a kolóniákat pusztító betegségeket. A védőanyagot létrehozó biotechnológiai vállalat szerint az új szer az egész világ élelmiszertermelésére pozitív hatással lesz.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Jóváhagyta a világ első méheknek szánt vakcináját az Egyesült Államok kormánya. Ezzel a tervek szerint gátat lehet szabni a kolóniákat pusztító betegségeknek - írta meg a 24.hu a The Guardian információ alapján. A védőanyagot a Dalan Animal Health, egy amerikai biotechnológiai vállalat gyártja, és a nyúlós költésrothadás nevű rendellenesség ellen nyújt védelmet.

A nyúlós költésrothadás vagy amerikai költésrothadás a méhek költésének leggyakoribb és legpusztítóbb megbetegedése, amelyet a Paenibacillus larvae baktérium okoz. Ez a fertőző betegség csupán a fiatal álcákat érinti, de rájuk nézve igen veszélyes. A költésrothadás egész méhkasokat képes elpusztítani, és az USA-ban nagyjából minden negyedik kaptárban felbukkan. Működéséhez a vakcinát a méhpempőbe kell juttatni, amelyet a királynő elfogyaszt, ezáltal ő is, illetve az általa rakott petékből kikelő lárvák is részesülnek a védelemben.

Annette Kleiser, a Dalan Animal Health vezérigazgatója úgy véli, termékük hatalmas áttörést jelent a rovarok védelmében. Ez az egész világ élelmiszertermelésére pozitív hatással lesz, hiszen a beporzó rovarok nélkül a sok növény nem képes szaporodni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?