Nagy a baj: fertőző állatbetegség ütötte fel a fejét Magyarországon

Nagy a baj: fertőző állatbetegség ütötte fel a fejét Magyarországon

agrarszektor.hu
Két Somogy vármegyei szarvasmarha telepen is gümőkór-fertőzöttség igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az idei év elején. Az állatok tüneteket nem mutattak, a fertőzöttségre az éves ellenőrző vizsgálatok derítettek fényt. A hatóság az érintett telepeken - visszavonásig - forgalmi korlátozást rendelt el. Legeltetett húsmarha-állományokról lévén szó nagy az esélye annak, hogy a szarvasmarhák vadállatoktól fertőződtek meg, a járványügyi nyomozás azonban még folyamatban van.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Két Somogy vármegyei telepen  az éves ellenőrző vizsgálat (ún. intradermális tuberkulinpróba) során merült fel egy-egy tünetmentes állatnál a gümőkór gyanúja. A telepek egymástól nagyjából 40 km-es távolságban helyezkednek el, azonban közvetlen járványügyi kapcsolat nincs az állományok között - olvasható a Nébih oldalán. A területileg illetékes hatóság a pozitív tuberkulinpróba alapján intézkedett a fertőzött állatok diagnosztikai vágásáról és forgalmi korlátozást rendelt el a telepeken. A gümőkór jelenlétét a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették a Mycobacterium caprae baktérium kitenyésztésével.

A vágóhidakat felügyelő, EU-szerte egységes, hatósági állatorvosi rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett! Hazánk továbbra is megőrizte a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt.
A betegségről további információk az alábbi linken olvashatók, az esetek a Nébih interaktív térképén is megtalálhatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?