Fertőző állatbetegség terjed Amerikában: egyre több állam érintett

Fertőző állatbetegség terjed Amerikában: egyre több állam érintett

agrarszektor.hu
Egyre komolyabb intézkedéseket hoznak a madárinfluenza elleni védekezés kapcsán az amerikai tejtermelők. Van, ahol látogatási tilalmat rendeltek el a telephelyeken, mások fertőtlenítik a területre érkező járműveket és kivágják a fákat is, hogy a vadmadarak ne tudjanak leszállni rájuk. Az Egyesült Államokban már nyolc államban is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza jelenlétét a szarvasmarha-állományokban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Dél-Dakota a nyolcadik amerikai állam, ahol kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza jelenlétét egy tejelő tehénállományban, miután az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) Észak-Karolinából, Texasból, Kansasból, Ohioból, Michiganből, Idahóból és Új-Mexikóból is jelentett fertőzést. Bár úgy tűnik, hogy az első esetek a texasi és kansasi állományokba a vadmadarak által kerültek be, az USDA szerint a szarvasmarhák közötti átvitel is lehetséges - írta meg a Reuters. A michigani és ohiói mezőgazdasági szakértők elmondták, hogy ezekben az államokban a fertőzött állományok Texasból kaptak szarvasmarhákat.

Az amerikai tejtermelők a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szigorú szabályokat vezettek be a telephelyeiken, sőt, voltak olyanok is, akik a kormányzati ajánlásokat is túlteljesítették. Egy kaliforniai gazda például korlátozza azon személyek számát, akik beléphetnek a telephelyre, így próbálva csökkenteni az esélyét, hogy a lábbelijükön vagy a járművükön szennyezett madárürülék kerüljön be a szarvasmarhák közelébe. Emellett elkezdett kivágni körülbelül 40 kisebb fát, hogy azok a tavaszi vonulás idején ne vonzzák a vadmadarakat.

A március 25-én egy tejelőállományban történt első megerősített eset és az április 1-jén, két éven belül a második emberi megbetegedés fokozta az aggodalmakat az Egyesült Államokban a vírus állatokra és emberekre történő átterjedésével kapcsolatban. A madárinfluenza 2022 óta világszerte megtizedelte a baromfiállományokat, és a fókáktól kezdve a rókákon át a görényig megfertőzte az emlősöket is. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) szerint az emberre jelentett kockázat továbbra is alacsony, de az államoktól terveket kértek a potenciálisan fertőzött mezőgazdasági dolgozók vizsgálatára és kezelésére.

A fertőzés miatt csökken tejtermelés

Míg a madárinfluenza a baromfira halálos, a tehenek a jelek szerint felépülnek. Az USDA szerint a tejelő állományokban kitört járványok elsősorban a tejelő teheneket érintik, csökkentve a tejtermelést, és arra késztetve a gazdákat, hogy elkülönítsék a beteg állatokat, és a tejüket távol tartsák az élelmiszer-ellátástól. Az amerikai tejtermelés értékét tekintve 2022-ben közel 60 milliárd dollárra nőtt. A tejtermelők most a tej és a sajt iránti kereslet csökkenésétől tartanak, miután az USDA madárinfluenzáról számolt be a pasztőrözetlen tejmintákban, bár a mezőgazdasági tisztviselők szerint a pasztőrözött tej biztonságos.

Az USDA egyelőre nem rendelte el a kötelező karantént a fertőzött tejelő állományokra, de a múlt héten azt javasolták a gazdáknak, hogy minimalizálják a szarvasmarhák mozgását, és ha a szoptató teheneket el kell szállítani, akkor vizsgálják meg a tejmintákat. A termelőket arra is felszólították, hogy a vírus terjedésének csökkentése érdekében figyeljék az állatállományt a megbetegedések szempontjából, különítsék el az újonnan befogadott teheneket, és tartsák távol a vadon élő állatokat és a háziállatokat, például a macskákat a gazdasági épületektől.

A mezőgazdasági minisztérium emellett azt is tanácsolta a gazdáknak, hogy fordítsanak különös figyelmet a helyes fejési gyakorlatra, például a berendezések fertőtlenítésére, ugyanis az állategészségügyi hatóságok felvetették annak lehetőségét, hogy a fejőgépek szerepet játszhatnak a fertőzések tehenek közötti terjedésében, bár ezt még nem erősítették meg.

Szigorodnak a szállítás szabályai is

Idahóban, Észak-Karolinában és több olyan államban is, ahol nem erősítették meg a szarvasmarhák megbetegedését, további követelményeket támasztottak a szállítmányokkal szemben az állományok védelme érdekében. Nebraskában, az Egyesült Államok Texas után második legnagyobb szarvasmarha-termelője április 1-jén kezdték el megkövetelni a termelőktől, hogy engedélyt kérjenek a tenyésztehenek államba történő behozatalára, hogy a hatóságok jobban nyomon követhessék az állatok mozgását. Texasban pedig azt tanácsolták a termelőknek, hogy figyeljék az állományukat, és a beteg állatokat tartsák otthon, míg Kansasban azt ajánlották, hogy korlátozzák a szarvasmarhák mozgását, de nem írt elő további korlátozásokat.

Indiana államban egy gazda már azt is megköveteli a sofőröktől, hogy fertőtlenítőszerrel fújják be a teherautók kerekeit, mielőtt beengedné őket a farmjára. Steve Obert mintegy 1200 tehenet nevel, amelyek a több mint 6000 gazdaságot tömörítő Dairy Farmers of America szövetkezetnek termelnek tejet. A szakember, aki egyben az Indiana Dairy Producers ágazati csoport ügyvezető igazgatója is, elmondta, hogy a nagyobb gazdaságok fokozott kockázatnak vannak kitéve, részben azért, mert nagy takarmánykészleteket tartanak fenn, amelyek vonzzák a vadmadarakat, amelyek hordozhatják a vírust. A nagy tejgazdaságok gyakran szállítanak üszőket, vagyis olyan nőstény teheneket, amelyek még nem szültek, más államokba, ahol megtermékenyítik őket, mielőtt visszatérnek a farmjukra fejésre - mondta Steve Obert, aki Kentuckyba szállít teheneket, de bízik benne, hogy Indianában nem vezetnek be új korlátozásokat a szarvasmarhák mozgására.

Az Illinois állambeli Rockfordban Brent Pollard, aki a Prairie Farms szövetkezetnek szállít tejet, 21 napig elkülönítve tartja azt a borjút, amelyet a lányának vásárolt Wisconsinból. Wisconsinban nem jelentettek megbetegedést, de Shelly Mayer elmondta, hogy a Milwaukee melletti tejüzemében figyeli az elhullott madarakat, és azon dolgozik, hogy a víztartályokat tisztán tartsa a madárürüléktől és más szennyeződésektől. A gazdák is igyekeznek távol tartani a vadmadarakat a takarmánykészletektől, de ez nehéz feladat, mert ahogy egy szakember fogalmazott, a tejgazdaság olyan, mint egy óriási madáretető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?