Fertőző állatbetegség jelent meg Magyarországon: vigyázat, őrült gyorsan terjedhet

Fertőző állatbetegség jelent meg Magyarországon: vigyázat, őrült gyorsan terjedhet

agrarszektor.hu
Védő- és megfigyelési körzeteket jelölt ki az állategészségügyi hatóság, miután a Nébih laboratóriuma igazolta egy Hajdú-Bihar vármegyei gazdaságban a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét. A szakemberek haladéktalanul megkezdték az érintett állomány felszámolását.

Magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki egy Hajdú-Bihar vármegyei baromfitelepen. A Hajdúböszörmény településen található, 23,8 ezer tenyészkacsát számláló gazdaságban a takarmány- és vízfogyasztás, valamint a tojástermelés csökkenése keltett gyanút. A Nébih laboratóriuma végül igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét - olvasható a hatóság oldalán.

Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását. Továbbá az adott gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a 10 km sugarú megfigyelési körzetet.

Ez az eset is jól mutatja a vírus folyamatos jelenlétét az országban, így a járványvédelmi előírások szigorú betartása továbbra is kiemelten fontos. A madárinfluenza kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih tematikus aloldalán találhatók bővebb információk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?