Madárvédelem mesterfokon: így csinálják a Szegedi Vadasparkban

Madárvédelem mesterfokon: így csinálják a Szegedi Vadasparkban

MTI
Az elektromos hálózatokon alkalmazott madárvédelmi eszközöket bemutató mintahálózatot alakított ki az MVM Démász Áramhálózati Kft. a Szegedi Vadasparkban.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Szabó Attila, az energetikai cég regionális üzemvezetője a bemutató átadásán azt mondta, tevékenységük során kiemelkedően fontos szempont a fenntarthatóság, azon belül is a természetvédelem, a madárvédelem. A vállalkozás komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy madárbaráttá tegye meglévő hálózatait. Ebben fontos partnerei a nemzeti parkok, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Szegedi Vadaspark is - közölte a szakember. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. 2017 óta több légvezetékes hálózatot földkábelesített a túzokok védelme érdekében, ezzel nagyobb életteret biztosítva a ritka és veszélyeztetett madárfaj egyedei számára - tudatta az üzemvezető. A mintahálózaton látható madárvédelmi eszközök közül Szabó Attila kiemelte a gólyák számára biztonságos költőhelyet teremtő fészekemelőt, az oszlopokra szerelhető szalakótaodút, valamint azt a cég által fejlesztett és a vadasparkkal közösen tesztelt V-fejszerkezetet, amely megóvja a nagyobb testű madarakat, ugyanakkor lehetőséget kínál a kisebbek számára a megpihenésre.

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója elmondta, a vadaspark 1997 óta úttörő természetvédelmi munkát végez. Az intézmény Természetvédelmi Mentőközpontjába folyamatosan fogadja be a balesetet szenvedett védett állatokat, köztük áramütött vagy vezetéknek repülő madarakat. Az MVM csoport folyamatos erőfeszítéseket tesz az ilyen balesetek elkerülése érdekében. Az ehhez szükséges fejlesztésekben a Szegedi Vadaspark is részt vesz, segítve megtalálni az új technikai lehetőségeket - közölte a szakember.

Az állatkertben megépített mintahálózaton a látogatók megismerhetik azokat a megoldásokat, melyeket a madárvédelem érdekében alkalmaznak az elektromos hálózatokon. A szabadvezetékek láthatóságát javító vagy az áramütések elkerülését célzó eszközök pontosan olyanok, mint a hálózatokon, csak a vendégek számára is látható magasságban helyezték el azokat - tudatta az igazgató.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Georgi Licovszki

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?