Itt a megoldás? Madárinfluenza elleni oltásokkal kísérleteznek a hollandok

Itt a megoldás? Madárinfluenza elleni oltásokkal kísérleteznek a hollandok

agrarszektor.hu
A holland kormány a Wageningeni Egyetem, az Utrechti Egyetem és a Royal GD együttműködésével megkezdte első madárinfluenza elleni vakcinázási kísérletét. A valós körülmények között zajló, magas patogenitású madárinfluenza elleni vakcinázási kísérlet során a betegség ellen beoltott naposcsibéket tojótelepekre fogják kihelyezni, beállítva ezeket az állatokat a termelésbe.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szeptember közepén mintegy 1800 napos tojócsibét oltottak be magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) ellen, és az elkövetkező 18 hónapban megfigyelés alatt tartják őket, hogy megállapítsák a védettséget és a vírus terjedését - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A magas patogenitású madárinfluenza ellen két vektoroltóanyag bizonyult hatékonynak a Wageningeni Egyetem bioállatorvosi laboratóriumában ellenőrzött körülmények között végzett korábbi kutatások során. Ezt a két - a Ceva Santé Animale, illetve a Boehringer Ingelheim által gyártott - vakcinát most kereskedelmi körülmények között fogják tesztelni. A telepeken a madárinfluenza ellen vakcinázott állományok ugyanazon a vakcinázási és kezelési protokollon mennek majd keresztül, mint a vizsgálatban részt vevő gazdaságok többi egyedei. Mivel ez egy tudományos vizsgálat, a kísérletbe bevont állományokat az európai szabványoknak megfelelően szorosan figyelemmel kísérik, mintázzák és tesztelik. A tesztcsoportokat külön egységekben helyezik el, és termékeik nem kerülnek forgalomba.

A kutatók nagy reményeket fűznek a vakcinákhoz

Sjaak de Wit professzor nagy reményeket fűz a két tesztelt vakcina hatékonyságához. Mint mondta,

laborkörülmények között megfelelő védettséget láttunk, és a fertőzött madaraknál nem tapasztaltunk elhullást.

A kísérlet 2025. harmadik negyedévéig tart, az első eredményeket pedig várhatóan 2024. második negyedévében teszik közzé. A holland kormány a lehető legrövidebb időn belül, de felelősségteljesen szeretné a védőoltást szélesebb körben elérhetővé tenni, ezért a lépésről lépésre történő megközelítést választották. A telepi kísérlet mellett 2024. második negyedévében várhatóan nagyobb számú baromfitelepen kerül sor egy próbaüzemi kísérletre, amelynek feltétele, hogy a vakcinákat az európai hatóságok jóváhagyják, és ismertté váljanak az első tesztek eredményei.

Ez fontos lépés a baromfi állományok madárinfluenza-vírus elleni nagyszabású vakcinázása felé. Piet Adema, a holland Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Élelmiszer-minőségi miniszter elmondta, hogy

a madárinfluenza súlyos betegség, amely óriási hatással van a baromfiágazatra, és mind az állatokat, mind a gazdákat érinti. Most lépéseket teszünk annak érdekében, hogy a jövőben csökkentsük a fertőzések számát.

A vakcinázásnak is lehetnek negatív gazdasági követelményei

A vakcinázásnak azonban - még ha sikeres is - komoly következményei lehetnek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábban az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy

a vakcinahasználatnak ugyanis komoly szakmai és gazdasági kockázata is van. Szakmai szempontból az egyik legjelentősebb kockázat, hogy a vakcinázott állatok tünetmentesen üríthetik a vírust, így ezen állományoknál nagyon szigorú monitorozására van szükség. Gazdasági szempontból pedig figyelembe kell venni, hogy jelenleg jelentős hátrányt okozna a magyar tenyésztőknek és élelmiszer-előállítóknak, hogy egyes, ún. harmadik országok letiltanák a baromfik és baromfitermékek exportját az egész országból.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?