Ellepték ezt a magyar térséget a poloskák: sorra pusztítják el az ültetvényeket

Ellepték ezt a magyar térséget a poloskák: sorra pusztítják el az ültetvényeket

agrarszektor.hu
A hűvösebb idő beköszöntével Magyarországon is egyre több poloska jelenik meg, amik az otthonainkat is szívesen látogatják. Bár kutatások szerint az utóbbi időben csökkent a számuk, Zalában továbbra is rengeteg poloska van. Van olyan gazda, akinek például a teljes ültetvényét tönkre tették. A szakemberek elmondása szerint még vegyszerrel is nehéz őket irtani, annyira szívósak. 

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Májer József biológus professzor az ATV Híradóban elmondta, hogy Zala megyéből többen keresték meg azzal, hogy teljesen tönkretették a poloskák a házi kertben a paradicsom ültetvényt. Pécsi Egyetem professzora szerint statisztikailag még nem bizonyítható, de az adatok azt mutatják, hogy az országban jelenleg Zala megyében van a legtöbb Kínából érkezett mezei poloska.

A vándor és márványos poloskáknak előbb-utóbb felszaporodnak a természetes ellenségei, tehát a tojás paraziták, a lárva paraziták és ahogy ezeknek a száma megnő, úgy kordában tartják a létszámot. Ez egy ilyen hullámzó jelenség lesz

- vélekedett Májer József.

EZ IS ÉRDEKELHET

Zalamerenyén még nem indult el a poloskák számának csökkenése. Az itt élők azt mondják, hogy tehetetlenek a rovarokkal szemben. Egy nagykanizsai gazdabolt vezetője, mint fogalmazott, gyorsan ellenállóvá tudnak válni ezek az állatok, így sokszor még vegyszerrel sem lehet irtani őket, de akad egy-két olyan szer, ami hatsos lehet, amiket az ablakrésekhez kell fújni. A szakemberek szerint a poloskák a mostaninál is intenzívebben indulnak majd meg a zárt helyek irányába, ha ténylegesen megkezdődik a lehűlés. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?