Ellepték ezt a magyar térséget a poloskák: sorra pusztítják el az ültetvényeket

Ellepték ezt a magyar térséget a poloskák: sorra pusztítják el az ültetvényeket

agrarszektor.hu
A hűvösebb idő beköszöntével Magyarországon is egyre több poloska jelenik meg, amik az otthonainkat is szívesen látogatják. Bár kutatások szerint az utóbbi időben csökkent a számuk, Zalában továbbra is rengeteg poloska van. Van olyan gazda, akinek például a teljes ültetvényét tönkre tették. A szakemberek elmondása szerint még vegyszerrel is nehéz őket irtani, annyira szívósak. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Májer József biológus professzor az ATV Híradóban elmondta, hogy Zala megyéből többen keresték meg azzal, hogy teljesen tönkretették a poloskák a házi kertben a paradicsom ültetvényt. Pécsi Egyetem professzora szerint statisztikailag még nem bizonyítható, de az adatok azt mutatják, hogy az országban jelenleg Zala megyében van a legtöbb Kínából érkezett mezei poloska.

A vándor és márványos poloskáknak előbb-utóbb felszaporodnak a természetes ellenségei, tehát a tojás paraziták, a lárva paraziták és ahogy ezeknek a száma megnő, úgy kordában tartják a létszámot. Ez egy ilyen hullámzó jelenség lesz

- vélekedett Májer József.

EZ IS ÉRDEKELHET

Zalamerenyén még nem indult el a poloskák számának csökkenése. Az itt élők azt mondják, hogy tehetetlenek a rovarokkal szemben. Egy nagykanizsai gazdabolt vezetője, mint fogalmazott, gyorsan ellenállóvá tudnak válni ezek az állatok, így sokszor még vegyszerrel sem lehet irtani őket, de akad egy-két olyan szer, ami hatsos lehet, amiket az ablakrésekhez kell fújni. A szakemberek szerint a poloskák a mostaninál is intenzívebben indulnak majd meg a zárt helyek irányába, ha ténylegesen megkezdődik a lehűlés. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?