Ki nem találnád, milyen halat találtak a Balatonban: ebből baj lehet

Ki nem találnád, milyen halat találtak a Balatonban: ebből baj lehet

agrarszektor.hu
A közelmúltban két egymástól független lénai tok fogásról értesült a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. a Balaton középső medencéjéből. Fontos, hogy, ha valaki ilyen halat fog, semmiképp ne helyezze vissza a tóba, ezek a fajok ugyanis idegenhonosak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Előbb április 19-én Révfülöpön, majd egy nappal később Balatonlellén fogtak ki 1-1 tokhalat horgászok a Balatonból. Mivel nem tudták pontosan meghatározni a halak faját, visszaengedték a Balatonba. Attól tartottak, hogy esetleg védett vágó tok, vagy „nem fogható” státuszba tartozó kecsege akadt horgukra. A tokfélék meghatározásában akkor lehet könnyen egyértelmű álláspontra jutni, ha rendelkezésre áll alulnézeti fotó, amelyen megvizsgálhatók a szájnyílás, a bajuszszálak, illetve az orr formai jegyei, illetve egymáshoz viszonyított helyzetük - írja a szervezet honlapján.

Mivel ilyen fotók nem álltak rendelkezésre, három halbiológus és egy toktenyésztéssel foglalkozó ember segített a meghatározásban, és egybehangzóan megállapították, hogy mindkét hal lénai tok, vagy más néven szibériai tok (Acipenser baerii) fajba tartozik. Ezt a fajt előszeretettel tenyésztik étkezési célra és több hazai horgásztóban is megtalálható, azonban nálunk idegenhonos, így jelenléte nem kívánatos. A Balatonban egyébként sem tudni őshonos tokféle előfordulásáról, így nagyon kicsi az esélye, hogy ilyen hallal találkozhatnak a balatoni horgászok. A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg. Ha valaki idegenhonos lénai tokot fog a Balatonból, akkor semmiképp ne engedje vissza a tóba, illetve annak érdekében, hogy a fogott tokféle meghatározása pontos legyen, a halat alulról, a szájkörnyéken kell vizsgálni, illetve ugyaninnen fotózni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 24. 12:38