Súlyos bírságot kapnak a vadászok a Balatonnál: erről sokan nem is tudnak

Súlyos bírságot kapnak a vadászok a Balatonnál: erről sokan nem is tudnak

agrarszektor.hu
Egyre közelebb van Magyarország határaihoz az afrikai sertéspestis (ASP), ezért nagyon fontos lenne a vaddisznóállomány csökkentése. Ugyanakkor azok a vadásztársaságok, amelyek nem teljesítik az éves előírt irányszámokat a kilövésekre vonatkozóan, bírságra számíthatnak. Somogy megyében például 100 hektáron 0,5 vaddisznó a megengedett, ám jelenleg 2,5 ez a szám, ugyanis hiába tesznek meg mindent az állomány apasztására, ha más területekről átjönnek az állatok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Csak nehezen tudják teljesíteni az afrikai sertéspestis elleni védekezés miatt meghatározott kilövési számokat a vadászatra jogosultak Somogyban. Noha az elmúlt vadászati évhez képest kevesebb állatot lőttek ki, 23 ezerről 14 ezerre csökkent a számuk, továbbra is apasztani kell az állományt, egyre közelebb van ugyanis határainkhoz az ASP - írja a sonline.hu. Neszményi Zsolt főispán beszélt arról a lábodi trófeaszemlén, hogy azok a társaságok, amelyek nem teljesítik az éves előírt irányszámokat, bírságra számíthatnak.

Kovács Gábor, a Somogyi Hármashatár Vadásztársaság elnöke elmondta, 100 hektáron 0,5 vaddisznó a megengedett, náluk jelenleg 2,5 ez a szám. Sajnos hiába tesznek meg mindent az állomány apasztására, ha más területekről átjönnek. Mátyás Zsolt, a Kerner Drávamenti Vadásztársaság hivatásos vadásza közölte, egy év alatt 124 disznót kellene kilőniük, harminc év alatt egyszer se lőttek ennyit egy évben.

A Nébih azt nyilatkozta, három vadászatra jogosult számíthat bírságra hazánkban, ugyanakkor a hivatal elrendelte a határ mentén kilőtt valamennyi vaddisznó mintázását és ASP-vizsgálatra küldését, valamint a fokozott tetemkeresést. Kiemelték, Somogy vármegyében a vadászatra jogosultak az előírt tervszámok mindössze hatvan százalékát teljesítették az elmúlt vadászati évben. Udvaros Zoltán, látrányi és bonnyai vadásztársasági elnök szerint ez azért van, mert nincs annyi disznó, mint amennyit ki kellene lőniük. Hozzátette, éveken keresztül erőltették a disznók kilövését, és emiatt több koca került terítékre, ráadásul jelenleg gondok vannak a szaporulattal az aranysakál elszaporodása miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?