agrarszektor.hu • 2025. augusztus 12. 16:36
Miközben világszerte változó a baromfihús-termelés és -kereskedelem alakulása, Magyarországon a legégetőbb kérdés egyre inkább az: mennyit bír még el a vásárlók pénztárcája? Itthon ugyanis komoly drágulással szembesülnek a fogyasztók - a csirkemellfilé például 2020 óta közel 50 százalékkal drágult, tavaly átlagosan 2080 forintba került kilónként, míg a pulykamellért már akár 2800 forintot is elkértek. A tojás ára sem maradt ki az áremelkedésből: darabonként 56-74 forint között mozognak az árak, a piacokon pedig gyakran 100 forint körül kérnek egyetlen tojásért.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 2025 júliusi előrejelzése szerint az ország csirkehústermelése várhatóan 2 százalékkal nő a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, miközben a pulykahús mennyisége 4 százalékkal visszaeshet. Éves szinten a csirkehús 1,5 százalékos növekedést, a pulykahús pedig 6 százalékos csökkenést mutathat. A kivitel terén is vegyes a kép: csirkehúsból 3, pulykahúsból viszont 25 százalékos visszaesés várható a harmadik negyedévben, éves összevetésben pedig rendre 3 és 17 százalékos lehet a csökkenés. A belföldi fogyasztásban a csirkehús iránti kereslet 2 százalékkal bővülhet, míg a pulykahús iránti kereslet 6 százalékkal mérséklődhet - derült ki az AKI kiadványából.
Az Európai Unióban (EU27) a baromfihús-export 2025 első negyedévében közel 1 százalékkal, 520 ezer tonnára emelkedett. A legnagyobb célországok továbbra is az Egyesült Királyság és Ghána voltak, utóbbiba 45 százalékkal több baromfihús került, míg az előbbibe kissé csökkent a kivitel.
Az EU baromfihúsimportja eközben 14 százalékkal, 255 ezer tonnára bővült, melynek háromnegyede Brazíliából, Ukrajnából és az Egyesült Királyságból érkezett - összesen mintegy 190 ezer tonna, ami csaknem 13 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban.
Hiába a visszaesés, így is sok az import hús itthon
Magyarországon a KSH adatai szerint a baromfihús-export 3 százalékkal, 87 ezer tonnára csökkent 2025 első öt hónapjában. Ezen belül azonban a csirkehús kivitele 8,5 százalékkal, 66 ezer tonnára nőtt, míg a pulykahúsé 9 százalékkal, 9 ezer tonnára mérséklődött. A fő exportpiac továbbra is Románia volt. Az import viszont jelentősen visszaesett: a baromfihús-behozatal 28 százalékkal, 21 ezer tonnára csökkent, ezen belül a csirkehús 10 százalékkal 20 ezer tonnára, a pulykahús pedig 45 százalékkal 1 ezer tonnára esett vissza. A legtöbb importált baromfihús Lengyelországból érkezett.
Az AKI vágási statisztikái alapján 2025 első félévében 348,6 ezer tonna élősúlyú baromfit vágtak le Magyarországon, ami 4,5 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakához képest. Ezen belül a vágócsirke mennyisége 7,2 százalékkal 278,4 ezer tonnára, míg a vágópulykáé 2,7 százalékkal 35,6 ezer tonnára emelkedett. Az Európai Bizottság szerint az egész csirke uniós átlagára 2025 első 30 hetében 288 euró/100 kilogramm volt, ami 8 százalékos éves növekedést jelent.
Hazánkban a vágócsirke élősúlyos termelői ára 6,6 százalékkal 441,3 forint/kilogrammra, míg a vágópulykáé 6,9 százalékkal 633,3 forint/kilogrammra nőtt a vizsgált időszakban. A feldolgozói árak is emelkedtek: a csirkemellfilé ára 13,6 százalékkal 1972,3 forintra, a csontos csirkemellé 10,8 százalékkal 1258,7 forintra, a csirkecombé pedig 2,9 százalékkal 905,9 forintra nőtt kilogrammonként.
Keményen megdrágult a tojás és a baromfihús is
Az AKI korábbi adatai alátámasztják, hogy a tojás ára tovább növekedett: a ketreces tartásból származó M+L méretű tojás csomagolóhelyi átlagára már darabonként 56,22 forintra emelkedett, ami 37,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A mélyalmos tartásból származó tojások még ennél is többe kerültek:
darabjukért 73,71 forintot kellett fizetni, ami 26 százalékos drágulást jelent.
A budapesti nagybani piacon a tojás bruttó ára körülbelül 72 forint körül mozgott, míg a fogyasztói piacokon már jellemzően 80 és 100 forint közötti árakkal találkozhattak a vásárlók - erről korábban lapunk is beszámolt:
A KSH adatai alapján pedig elmondható, hogy - mint a legtöbb élelmiszer esetében - a baromfihúsért is jelentősen többet kell itthon fizetnünk:
- egy kiló csirkemellfiléért (átlagos éves fogyasztói ár) 2020-ban 1430 forintot kértek el, 2024-ben már 2080-at,
- a pulykamellfilé 1900 forint volt, tavaly már 2840, de 2023-ban több mint 3200 forint volt egy kiló,
- a csirkeszárny 5 évvel ezelőtt 626 forint volt, tavaly közel a duplája, 1150 forint.