2021. március 5. péntek Adorján, Adrián

Hírek - Állat

Bármennyire cukik, nem kell megmenteni az őzeket

Ha őzgidát találunk séta közben, kerüljük el nagy ívben. Attól még, hogy egyedül van, vagy nem mozdul, nem tévedt el, nem sérült meg, és nincs szüksége az emberekre. Ott van a közelben az anyja, amelyik a gidát hátrahagyta. Az állatkának az a dolga, hogy lapuljon, amíg csak tud.
 
 

A Magasles blog a mályi Madármentő Állomás egyik kifakadására reagálva írta meg, mi a szabály, ha véletlenül őzbe botlunk kirándulás közben. A Madármentő Állomásra ugyanis az elmúlt hetekben már négy őzgidát vittek be a jószándékú turisták - akik valójában elrabolták az anya mellől a fiatal őzeket.

Most már négy pici őzikéről kell gondoskodnunk. Elszomorítónak tartjuk, hogy még mindig van olyan eset, amikor séta közben összeszedik az amúgy teljesen egészséges őzikéket."

Ezek el lettek szakítva az anyjuktól. Ha őzikét találunk séta közben álljunk meg azonnal, menjünk vissza azon a nyomon, amin jöttünk, és nagy ívben kerüljük el a gidát. Ott van a közelben az anyja, csak legel, és hamarosan visszajön megetetni a gidáját – tanácsolja a Madármentő Állomás Mályi.


A Turistamagazin azt írja: az emberek nagy része nem tudja, mit kell csinálni, ha magános őzbe botlik. A közhiedelemmel ellentétben a magános őzikének valójában az égvilágon semmi baja nincs. Mivel az őz (akárcsak például a mezei nyúl) születését követően még igen gyengécske, nem követi a sutát a táplálékszerző körutakra. Emiatt az anyja rendszeresen magára hagyja a kicsinyét egy védett helyen, amíg víz és élelem után jár. Ez akár többórás távollétet is jelenthet. Ha gidát találunk, láthatjuk, hogy az ösztönösen meglapul, mozdulatlan, de ez nem azt jelenti, hogy beteg. Fontos, hogy még csak ne is érjünk hozzá! Ha megsimogatjuk, rajta marad az ember szaga, és az anyja már nem fogja elfogadni és szoptatni.

A mályi madármentők összes őzikéjét kirándulók szedték össze, de olyan is volt, hogy gyerekek két gidát vittek haza, közülük az egyik hamarosan elpusztult, a másik pedig a madármentő állomásra került. Azt is fontos tudni, hogy az őzek gondozása nem egyszerű, nevelésük és visszavadításuk speciális technikákat, táplálékot, eszközöket és rengeteg időt igényel, de még akkor sem biztos, hogy sikerül - írja a Magasles.

Hacsak nincs az állat közvetlen életveszélyben, ne nyúljon hozzá senki! Ha valaki úgy gondolja, hogy az állatnak mindenképpen segítségre van szüksége, akkor értesítse az illetékes vadásztársaságot vagy az erdőgazdaságot. A mályi madármentők hangsúlyozzák, hogy ugyanez vonatkozik a szarvasokra, a vaddisznókra, a nyulakra és minden vad emlősre.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu