Bedönti az európai kereskedelmet, ha a kór átlépi a német határt

Agrárszektor
Öt évvel ezelőtt érkezett meg Lengyelországba az afrikai sertéspestis és azóta sem boldogulnak vele. A házisertés-állományokban éppúgy jelen van a kór, mint a vaddisznókban. A németek borzadva figyelik, mint közeledik a határukhoz a vírus. Nem csoda, Európa legnagyobb sertéshús-exportőréről van szó.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mindössze 80 kilométerre közelítette meg a német határt az afrikai sertéspestis. November 14-én Wachowski körzetében egy elhullott vaddisznóból mutatták ki a kórokozót.A lengyelek 5 éve küzdenek a kórral, és egyelőre semmi jele annak, hogy megfékezhetnék. Mint az ismert, a betegség végzetes a sertésekre nézve, felbukkanása pedig kereskedelmi korlátozásokat von maga után. Éppen ettől tart a leginkább Németország, Európa legnagyobb sertéshúsexportőre. Az ottani Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium ezért sietve közli azt is, hogy Németországban még a vaddisznók között sem találták meg a kórokozót, egyúttal felszólítják a sertéstartókat a biobiztonság fokozására.

Az afrikai sertéspestis Kínát kevesebb mint egy év alatt szelte át, míg Lengyelországban öt év alatt jutott el a keletitől a nyugati határig - mindössze pár száz kilométerről van szó a több ezerrel szemben. Bár az európai óvintézkedések és a sertéstartás színvonala lényegesen jobb a keleti óriásnál tapasztalttal, mégis sokan kételkednek benne, hogy a vaddisznók öt év alatt egyszer sem lépték át a lengyel-német határt. Bizonyára így vannak ezzel a dánok is, akik kerítéssel zárták el magukat a németektől, a franciák pedig ugyanezt tették a belga határon. Ezek nyilván kisebb határszakaszok, mint a lengyel-német, így könnyebb is vadkerítést húzni rájuk. Azért mégiscsak gyanús, hogy megépültek.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02