2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Állat

Bedönti az európai kereskedelmet, ha a kór átlépi a német határt

Öt évvel ezelőtt érkezett meg Lengyelországba az afrikai sertéspestis és azóta sem boldogulnak vele. A házisertés-állományokban éppúgy jelen van a kór, mint a vaddisznókban. A németek borzadva figyelik, mint közeledik a határukhoz a vírus. Nem csoda, Európa legnagyobb sertéshús-exportőréről van szó.
 
 

Mindössze 80 kilométerre közelítette meg a német határt az afrikai sertéspestis. November 14-én Wachowski körzetében egy elhullott vaddisznóból mutatták ki a kórokozót.A lengyelek 5 éve küzdenek a kórral, és egyelőre semmi jele annak, hogy megfékezhetnék. Mint az ismert, a betegség végzetes a sertésekre nézve, felbukkanása pedig kereskedelmi korlátozásokat von maga után. Éppen ettől tart a leginkább Németország, Európa legnagyobb sertéshúsexportőre. Az ottani Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium ezért sietve közli azt is, hogy Németországban még a vaddisznók között sem találták meg a kórokozót, egyúttal felszólítják a sertéstartókat a biobiztonság fokozására.

Az afrikai sertéspestis Kínát kevesebb mint egy év alatt szelte át, míg Lengyelországban öt év alatt jutott el a keletitől a nyugati határig - mindössze pár száz kilométerről van szó a több ezerrel szemben. Bár az európai óvintézkedések és a sertéstartás színvonala lényegesen jobb a keleti óriásnál tapasztalttal, mégis sokan kételkednek benne, hogy a vaddisznók öt év alatt egyszer sem lépték át a lengyel-német határt. Bizonyára így vannak ezzel a dánok is, akik kerítéssel zárták el magukat a németektől, a franciák pedig ugyanezt tették a belga határon. Ezek nyilván kisebb határszakaszok, mint a lengyel-német, így könnyebb is vadkerítést húzni rájuk. Azért mégiscsak gyanús, hogy megépültek.

Az állatjárványok a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián is reflektorfényben lesznek. Regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben