2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Állat

Brutális károkat szenvedtek el a magyar állattartók: súlyos veszteség érte a gazdákat

Idén már több mint 1,5 millió baromfit kellett leölni Magyarországon a madárinfluenza miatt, és habár ez a szám hatalmasnak tűnik, a 2020-as 4,7 millióhoz képest kisebb pusztítást feltételez - tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih). Hozzátették, 2021-ben a tavaszi felszámolások miatt kifizetett kártalanítások összege 1,37 milliárd forint volt, míg tavaly összesen 14 milliárd forintot kaptak az érintett állattartók. A madárinfluenza hazai megjelenése miatt számtalan, úgynevezett harmadik ország megtiltotta a baromfihús és egyéb termékek beszállítását Magyarország teljes területéről.
 
 

A tavaszi madárinfluenza kitörések után ősszel ismét több megyében megjelent a vírus Magyarországon, a járvány gyors terjedése miatt pedig rengeteg állatot kellett leölni. Az idei évben az őszi, jelenleg is zajló járvány során összesen 758 293 állatot kellett eddig leölni hazánkban, míg a 2021-es tavaszi járványkitörés alkalmával ennél valamivel kevesebbet, 746 594 állatot öltek le a hatóságok. A 2020-as járvány adataival összehasonlítva azonban egyértelműen látszik, hogy idén kisebb „pusztítást” végzett a madárinfluenza az országban, hiszen míg ebben az évben kicsit több, mint 1,5 millió baromfit kellett ártalmatlanítani a vírus miatt, tavaly összesen 4 760 776-öt – tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól.

A Nébih azt is elárulta, hogy 2021-ben a legtöbb leölés a tavaszi járványkitörés idején a házityúkállományokban volt, a mostani, őszi járvány esetében azonban a kacsák között. A 2020-as járvány alkalmával a víziszárnyas állományban volt a legnagyobb a betegség felszámolása kapcsán a veszteség, 3 195 308 állatot kellett akkor leölni.

Azok az állattartók, akik érintettek a madárinfluenza vírus pusztítása kapcsán, kártalanításban részesülnek, az adott feltételeknek megfelelően. Az idei évben eddig csak a tavaszi felszámolások kártalanításai lettek kifizetve, aminek összege 1 373 606 990 forint volt, ugyanakkor a teljes tavalyi évet nézve ez az összeg megközelítette a 14 milliárd forintot – közölte a Nébih.

Számtalan országban lépett életbe korlátozás a madárinfluenza vírusának megjelenése miatt a magyar baromfitermékekre vonatkozóan. Az Európai Unió országaiban csak a korlátozás alá eső területekről származó állatok termékei esetében van kiszállítási tilalom. A megfigyelési körzetekből származó állatokból készült termékek EU-n belüli mozgatását a magyar illetékes hatóság engedélyezheti, amennyiben ehhez az adott ország illetékes hatósága hozzájárul. Az úgynevezett harmadik országok közül Ukrajna a korlátozás alatt álló területekről, Hongkong, Japán, Oroszországi Föderáció, Szingapúr és Vietnám a korlátozással érintett megyék teljes területéről, Dél- Korea, az Egyesült Arab Emírségek, a Fülöp-szigetek, Kína, Izrael, Kuvait, Marokkó, Omán, Szaúd-Arábia, Szudán, valamint Tajvan pedig Magyarország teljes területéről tiltotta meg a baromfihús és egyéb termékek beszállítását – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben