Csaltak a támogatásokkal: nyolc évet is kaphatnak

agrarszektor.hu
Költségvetési csalás miatt folytatnak nyomozást a NAV pénzügyi nyomozói egy Fejér megyei székhelyű mezőgazdasági társaságnál. A cégtől és annak vezetőjétől háromszázmillió forint értékű vagyont foglaltak le, mert jogosulatlanul vett fel olyan támogatásokat, amelyeket állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtottak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A NAV tájékoztatása szerint állattartó telepek korszerűsítésére igényeltek 325 millió forint támogatást, majd kisvártatva a társaság vezetője, őstermelőként szintén ilyen támogatást kapott mintegy 15 millió forint értékben. A támogatás elszámolásához olyan számlákat nyújtottak be, amelyek mögött valós gépeladás nem volt, vagy a számlákon a valóságosnál jóval magasabb ár szerepelt. A fiktív számlákat két békés megyei cég állította ki, amely alacsonyabb áron beszerezte a gépeket, később pedig magasabb áron továbbszámlázták a Fejér megyei társaságnak.

Az adásvételek csak papíron bonyolódtak, azaz a számlák mögött valós eladás nem volt, de a hatóság megtévesztésére a számlákon szereplő összegeket a Fejér megyei cég átutalta a számlázóknak, majd azok más, hamis szerződésekkel álcázva visszajuttatták neki a pénzt.

A NAV nyomozói revizorok, IT-szakemberek és pénzügyőrök közreműködésével hat megyében 13 helyszínen hajtottak végre akciót. Többek között lefoglalták a hamis ügyletek dokumentumait, a könyvelési iratokat. A bűncselekménnyel okozott kár biztosításaként 300 millió forint értékben lefoglaltak mezőgazdasági gépeket, tartozékokat és ingatlanokat.

Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói folytatják a nyomozást. Költségvetési csalással két férfit gyanúsítanak. A bűncselekmény büntetési tétele akár 8 évig terjedő börtönbüntetés is lehet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?