Ilyet még nem láttál: izgalmas kísérlet zajlik a magyar erdőkben

Ilyet még nem láttál: izgalmas kísérlet zajlik a magyar erdőkben

agrarszektor.hu
A "szalonka monitoring" keretében az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) megbízásából - az Agrárminisztérium támogatásával - a SZIE Vadbiológia Tanszék munkatársai 2020 március elején 6 erdei szalonkát jelöltek meg nyomkövető eszközzel a Budapest és Gödöllő közötti térségben. A felhelyezett eszközök nagy pontosságú, GPS alapú hely-meghatározással rögzítik a szalonkák tartózkodási helyeit, az adatokat pedig műholdas rendszer segítségével továbbítják a kutatóknak. Alkalmazásukkal részletes, napi szintű adatok gyűjthetők a madarak tavaszi vonulásáról és területhasználatáról.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon 2009 óta folyik az Országos Erdei Szalonka Monitoring Program, amely keret-ében több száz elkötelezett vadászatra jogosult és a jogszabályokat betartó sok száz vadász végez önkéntes munkát - írja közleményében az OMVV. Ez a tudományosan megalapozott adatgyűjtés bizonyítja, hogy a vadászok, a vadászati érdekképviseletek és a tudományos műhelyek egy jó cél érdekében milyen eredménye-sen tudnak együttműködni.

Forrás: Országos Magyar Vadászati Védegylet

A műholdas nyomkövetés révén a nyomkövetővel megjelölt szalonkák adatainak vizsgálatával az alábbi fontos kérdésekre kaphatunk válaszokat:

  • A jelölést követően meddig tartózkodtak Magyarországon és mikor indultak tovább?
  • Hova indultak tovább?
  • Milyen gyorsan érték el a költőterületeiket?
  • Mennyi időt töltenek adott területeken?
  • Mikor kezdik meg őszi vonulásukat?

 

A jelölés helyétől eddig megtett út (Forrás: Országos Magyar Vadászati Védegylet)

A jeladók az eddigi adatok alapján megfelelően működnek, a jelölt madarakról már most is értékes adatok érkeztek. A hat szalonka közül többen már eddig is tekintélyes, több ezer kilométeres távot tettek meg, ugyanakkor a szalonkák ivarát még nem sikerült meghatározni, de a tollaikból vett DNS minták segítségével a későbbiek során erre hamarosan sor kerülhet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02