2021. március 9. kedd Franciska, Fanni

Hírek - Állat

Ilyet még nem láttál: izgalmas kísérlet zajlik a magyar erdőkben

A „szalonka monitoring” keretében az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) megbízásából – az Agrárminisztérium támogatásával – a SZIE Vadbiológia Tanszék munkatársai 2020 március elején 6 erdei szalonkát jelöltek meg nyomkövető eszközzel a Budapest és Gödöllő közötti térségben. A felhelyezett eszközök nagy pontosságú, GPS alapú hely-meghatározással rögzítik a szalonkák tartózkodási helyeit, az adatokat pedig műholdas rendszer segítségével továbbítják a kutatóknak. Alkalmazásukkal részletes, napi szintű adatok gyűjthetők a madarak tavaszi vonulásáról és területhasználatáról.
 
 

Magyarországon 2009 óta folyik az Országos Erdei Szalonka Monitoring Program, amely keret-ében több száz elkötelezett vadászatra jogosult és a jogszabályokat betartó sok száz vadász végez önkéntes munkát - írja közleményében az OMVV. Ez a tudományosan megalapozott adatgyűjtés bizonyítja, hogy a vadászok, a vadászati érdekképviseletek és a tudományos műhelyek egy jó cél érdekében milyen eredménye-sen tudnak együttműködni.

Forrás: Országos Magyar Vadászati Védegylet

A műholdas nyomkövetés révén a nyomkövetővel megjelölt szalonkák adatainak vizsgálatával az alábbi fontos kérdésekre kaphatunk válaszokat:

 • A jelölést követően meddig tartózkodtak Magyarországon és mikor indultak tovább?
 • Hova indultak tovább?
 • Milyen gyorsan érték el a költőterületeiket?
 • Mennyi időt töltenek adott területeken?
 • Mikor kezdik meg őszi vonulásukat?

 

A jelölés helyétől eddig megtett út (Forrás: Országos Magyar Vadászati Védegylet)

A jeladók az eddigi adatok alapján megfelelően működnek, a jelölt madarakról már most is értékes adatok érkeztek. A hat szalonka közül többen már eddig is tekintélyes, több ezer kilométeres távot tettek meg, ugyanakkor a szalonkák ivarát még nem sikerült meghatározni, de a tollaikból vett DNS minták segítségével a későbbiek során erre hamarosan sor kerülhet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu