2020. október 24. szombat Salamon

Hírek - Állat

Kizárták a támogatásokból az őshonos bivalyt?

Attól tartanak a hazai bivalytenyésztők, hogy kizárták őket az uniós támogatások egy részéből. Eddig anyateheneikre kaphattak támogatásokat, most viszont a Földművelésügyi Minisztérium idei rendelete e jogcímnél a bivalyt nem említi. A hazai tenyésztők furcsállnák, ha az őshonosnak számító bivalyt valóban kifelejtenék az anyatehén-támogatásból.
 
 

Értetlenül állnak a hazai bivalytenyésztők az előtt, hogy – legalábbis értelmezésük szerint – az idén nem kaphatnak uniós támogatásokat anyateheneikre. A korábbi szabályozásban ugyanis az anyatehén-támogatást a bivalyokat is magában foglaló szarvasmarhafélékre hirdették meg, most viszont a Földművelésügyi Minisztérium idevonatkozó rendeletének értelmező részében ilyen kategorizálás nincs. A jogszabály szarvasmarhafélék helyett „szarvasmarhát” és „húshasznú fajtát” említ, de a bivalyt külön nem nevesíti.

Az anyatehenekre a gazdálkodók úgynevezett termeléshez kötött támogatásként kaphatnak uniós pénzeket, és ezek felhasználására adott ki idén új rendeletet az FM. A tárca e jogszabály másik fontos jogcíménél, a hízottbikák támogatásánál egyértelműen megnevezi a bivalyt, a termelők ezért is látják úgy, hogy az anyatehén-támogatástól – ahol ilyen megkülönböztetés nincs – elesnek.

Az agrárszektor.hu a Földművelésügyi Minisztériumhoz fordult a helyzet tisztázása érdekében. A jogértelmezés azért is sürgető lehet, mert holnap jár le az a meghosszabbított határidő, ameddig a gazdálkodók szankciómentesen benyújthatják idei agrártámogatási kérelmeiket a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Egyes tenyésztők viszont most nem merik beadni kérelmeiket, nehogy azok jogosulatlannak minősüljenek, ha az anyatehenekre valóban nem lehetne forrásokat igényelni.

A gazdálkodók furcsállnák, ha az őshonos bivaly e jogcímnél kimaradna a támogatásokból. A bivalytartás ugyanis ma a legkevésbé gazdaságos állattenyésztési tevékenységnek számít és a 2000 darabra tehető hazai állomány a veszélyeztetett állatpopulációk közé tartozik. Ezért a tenyésztők úgy látják, hogy az anyatehén-támogatásra továbbra is égető szüksége lenne az ágazatnak, amelyet a többletköltséget okozó állami előírások változatlanul terhelnek.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu