2020. július 10. péntek Amália

Hírek - Állat

Leleplező számok! - Ide vándoroltak az áfacsalók

A feketegazdaságban tűnik el a húsipari alapanyagok egy része, ezért láthatatlanná válik a hivatalos statisztikák számára. Miközben a sertéstermelést a tavaly óta hatályos ötszázalékos áfakulcs fokozatosan kifehéríti, a legálisan feldolgozott húsmennyiség – az itteni 27 százalékos áfa hatására – csökken.
 
 

Több mint tíz százalékkal csökkent a KSH szerint a húsiparban feldolgozott húsmennyiség az utóbbi időszakban, és ez azt jelenti, hogy az alapanyagok egy része a statisztikák számára láthatatlanná vált - fogalmazott egy mai tájékoztatón Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke. A feketegazdaság feldolgozóipari térnyerésére utal, hogy eközben a levágott sertések száma 8 százalékkal, négymillió darab fölé nőtt, vagyis a legális alapanyag-mennyiség bővült.

Éder Tamás a felemás helyzetet azzal magyarázta, hogy az élősertésekre tavaly bevezetett 5 százalékos áfakulcs a sertéstermelést kifehéríti. A vágástól viszont 27 százalékos adókulcs lép életbe, ennek hatására válik a húsipari alapanyagok egy része „láthatatlanná”.

Az előzetes adatok szerint a sertésvágás, a húsfeldolgozás, illetve a sertés- és marhahúskészítmény-gyártás árbevétele a múlt évben nem érte el a 300 milliárd forintot. Pontos adat azért nincs, mert a KSH a gyártást a baromfikészítményekkel együtt tartja nyilván. A sertés-, a baromfi- és a marhaágazat vágása, darabolása és készítménygyártása együttesen mintegy 670 milliárd forintnyi teljesítménnyel bírt a múlt évben - közölte az MTI.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu