2021. október 28. csütörtök Simon, Szimonetta

Hírek - Állat

Nyugtalanító videó: furcsán viselkedő halakat talált egy horgász a Velencei-tóban

Nagyon furcsán viselkedő 8-10 kilós amurokkal találkozott egy kajakos horgász a Velencei-tónál. A rángatózó halak háta kilógott a sekély vízből, de olyan amurt is látott, amelyik hassal felfelé tengődött a sziklák között.
 
 

Kajakkal járta be szeptember 14-én, kedden délután a Velencei-tó egy részét Kürti Gábor, aki videókat is készített, amelyeket elküldött a Pecaverzumnak. Egész nagy területet járt be pár óra alatt. Pergetni szeretett volna, de miután meglátta, milyen állapotok fogadják, elment a kedve.

A horgász elmondta, hogy ha egy egészséges tóban az ember beevez egy 40-50 centis vízbe, akkor a halak egyszerűen nem tudnak úgy elmenni előle, hogy azt ne lássa. A Velencei-tavon viszont most olyan halott vizek vannak nagyon nagy területeken, hogy egy snecit se lehetett látni. Kürti Gábor úgy fogalmazott, hogy ilyet még nem látott sehol, még a nád se mozgott. Naplementekor egy ekkora vízen egyetlen egy balinrablást sem láttam – idézte fel a horgász. Kürti Gábor elmondása szerint a víz nagyon tiszta volt, pedig zavarosnak kellene lennie, az az egészséges, és a különösen viselkedő amurokon kívül több tucatnyi madártetemet is látott.

Az amurok szép nagyon, 8-10 kilósak lehettek. Az egyik sem pipált azonban, hanem a hátukra fordulva úsztak vagy a felszínen kilógva rángatóztak. Az egyiknek szeme opálos volt, vagy mintha vak lett volna. Azt is elképzelhető, hogy beverte a kőbe. Próbáltam evezőlapáttal a nyílt víz felé terelni, de visszatért a sziklákhoz

– részletezte a látottakat Kürti Gábor, aki a jelenséget videóra is vette.

A videón jól látszik, hogy a sziklák között minden bizonnyal agonizáló amurt megpróbálja beljebb tessékelni az evezőlapáttal, ami sikerül is, de hal csak nem akar bentebb menni, és visszatér a sziklák közé lebegni. Szomorú, lesújtó látvány. A horgász azért azt is hozzátette, hogy nagy volt a kontraszt egyes területek között. Voltak olyan, két focipályányi területek, ahol meg lehetett látni életet, de ahol az amurok voltak, ott síri csend honolt – mondta, hozzátéve, hogy döglött halakat viszont nem észlelt sehol. Halcsontvázakat látott a kövezéseken, de azok még a nyári halpusztulás nyomai lehettek.

Mint ismeretes, a Velencei-tó vízutánpótlását első körben a Zámolyi-víztározó lehalászásával és leengedésével kezdik majd várhatóan még ebben a hónapban. A tó vízállás jelenleg az agárdi vízmérce szerint 74 centiméter. A Pecaverzum hívta az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtószóvivőjét, hogy megtudják, mikor engedik le a Zámolyi-víztározót, de a cikk megjelenéséig nem sikerült őt elérniük.

(Címlapkép forrása: Nébih)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó