Nyulat tartanál? Mielőtt belevágsz, ezeket feltétlenül tudnod kell!

Nyulat tartanál? Mielőtt belevágsz, ezeket feltétlenül tudnod kell!

MTI
Húsvét közeledtével a felelős nyúltartásra hívta fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert: aki nyulat vagy más társállatot szeretne tartani, előbb gondolja végig, hogy tudja-e vállalni hosszabb távon is az állattartással járó kötelezettséget és az életmódváltozást. Az intézmény közleményében azt is kiemelte, hogy a nyúl nem játékszer, hanem élőlény, amely tartása felelősséggel jár.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A nyúltartás sok örömmel is jár, de egy felelős gazdanák mérlegelnie kell, hogy pontosan miért szeretne állatot tartani és meg kell fontolnia, hogy tudja-e vállalni az állattartással járó életmódváltozást. Egy nyúl akár egy évtizedig is élhet és már előre tudni kell, ki gondoskodik majd róla, ha a család például nyaralni megy. Jó, ha előzetesen mindenki rendelkezik az állattal kapcsolatos ismeretekkel is - hangsúlyozták a közleményben. A gazda ugyanis köteles az állat elhelyezéséről, táplálásáról, felügyeletéről, tisztán tartásáról, szükség esetén pedig a gyógykezeléséről is gondoskodni. Ezt írja elő az állatvédelmi törvény írja elő.

Mint írták, az állatkert nyúlvédelmi tevékenységének legfontosabb eleme, hogy mindenki figyelmét igyekszik felhívni a felelős állattartásra és arra, hogy alaposan meg kell fontolni a húsvéti nyuszi vagy bármilyen más állat megvásárlását. Az intézmény tanácsokkal segíti a felelős nyúltartást, amelyről az intézmény honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. A zoopedagógiai programkínálatában pedig olyan tanulmányi csoportoknak szóló foglalkozások szerepelnek, amelyek témája a házikedvencekkől való felelős törődés.

A tájékoztató szerint az állatkert évtizedek óta alternatív lehetőségeket is kínál azoknak, akik nem vásárolnak élő állatot, például a nyuszisimogatást, amely a járvány miatt ugyan épp szünetel, de az állatok jelképes örökbefogadására most is van lehetőség, az alapítvány Facebook-oldalán pedig a nagy nyúlnévválasztó játékon lehet részt venni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?