Új szabály élesedett a népszerű magyar erdőben: ezt minden túrázónak tudnia kell

Meglepetésként tapasztaltuk a minap a Vértesben, hogy egy Szárligetről induló túra rajtjában minden résztvevőnek fertőtlenítőszeres műanyagládába kellett lépnie mielőtt nekikezd az útnak. A Vértesi Erdő Zrt. arról tájékoztatta az agrárszektor.hu-t, hogy az óvintézkedésre az afrikai sertéspestis (ASP) miatt van szükség, októberben ugyanis a járvány szempontjából közepes, illetve magas kockázati besorolásba került a terület. Megkérdeztük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), hogy mennyire válhat be ez a fajta intézkedés, és lapunknak elmondták, hogy valamelyest hozzájárulhat a vírus terjedésének lassításához, de önmagában bizonyosan elégtelen annak megakadályozására.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A minap pozitív meglepetésként tapasztaltuk a Vértesben, hogy egy Szárligetről induló túra rajtjánál mindenkinek fertőtlenítőszeres műanyagládába kellett lépnie mielőtt elindult a túrára, a Vértesi Erdő munkatársai pedig felügyelték ezt. Megkérdeztük a Vértesi Erdő Zrt.-t, hogy mi az oka a cipőtisztításnak, köze van-e az afrikai sertéspestishez, hiszen ez a térség nem a legérintettebb a vírust illetően. Kíváncsiak voltunk, miért alkalmaznak óvintézkedést, és mi az oka ennek a nagy mértékű higiéniának. Az erdőgazdaság arról tájékoztatta az agrárszektor.hu-t, hogy

"Az afrikai sertéspestis (továbbiakban: ASP) dunántúli diagnosztizálásának következtében a Vértesi Erdő Zrt. vagyonkezelésébe tartozó területek döntő többsége 2019. októberében a járvány szempontjából közepes, illetve magas kockázati besorolásba került. Az erdőgazdaság ennek következtében az országos, a megyei és járási főállatorvosok határozataira épülő, saját, részletes ASP eljárásrendet alkotott. Emellett folyamatosan együttműködik a térség vadgazdálkodóival a járványügyi feladatok minél hatékonyabb végrehajtása érdekében.

A megelőző jellegű tevékenység része, hogy a hozzájárulás-köteles, nagylétszámú, az ország számos pontjáról érkezők részvételével megtartott erdei rendezvények esetében az erdőgazdaság a szervezőkkel előzetesen egyeztetve gondoskodik a résztvevők ruházatának szükséges mértékű fertőtlenítéséről, valamint felhívja a figyelmet a járványhelyzetben betartandó szabályokra, különös tekintettel az ételmaradék hátrahagyásának tilalmára.

Fontos továbbá, hogy az erdőterületek egyéni látogatói is megismerjék és betartsák az ASP miatt bevezetett szabályokat, melyben segítséget nyújtanak a NÉBIH tematikus oldalán megjelenő, kifejezetten kirándulóknak szóló információk is. A járványhelyzetben bekövetkezett decemberi kedvezőtlen változások (nyomonkövethető: http://airterkep.nebih.gov.hu/aaijo/asp/asp.htm) indokolttá teszik, hogy a Vértesi Erdő Zrt. a járványveszély csökkentése érdekében minden rendelkezésére álló eszközzel a továbbiakban is közreműködjön."

Forrás: MTVA/Bizományosi: Farkas Melinda

A Vértes Erdő Zrt. óvintézkedésével kapcsolatban megkérdeztük a Nébih-et is, arra voltunk kíváncsiak, ez mennyire bevett gyakorlat, esetleg más erdészeteknél is jellemzőek-e hasonló intézkedések. A hatóság válaszából kiderült, hogy mivel a vírus rendkívül ellenálló, a környezetben hosszú időn keresztül fertőzőképes marad, éppen ezért például a vírussal szennyezett cipővel is nagy távolságra eljuttathatja az ember a betegséget. Ugyanakkor arról nincs tudomásuk, hogy az egyes erdészetek, tájvédelmi körzetek, nemzeti parkok önálló, saját hatáskörben milyen intézkedéseket rendeltek el. Hozzátették, a Vértesben az intézkedés bevezetése megelőző célzatú lehet, pontosan azért, hogy az afrikai sertéspestis vírusával még nem fertőzött területre annak bejutását megakadályozzák.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a Budai-hegységben, ahol találtak afrikai sertéspestises vaddisznót, alkalmaznak bármilyen óvintézkedést a vírus távoltartására. Közölték, 

a Budai-hegységben figyelemfelhívó, figyelmeztető plakátokat helyeztünk ki, melyek a fertőzés továbbvitelének veszélyére és a fertőtlenítés fontosságára hívják fel a figyelmet. Ezen túlmenően az állatsimogatónál kézfertőtlenítő szert helyeztünk ki a fertőzés továbbvitelének megakadályozása érdekében. A betegség megállapításának helye körül kerítés építését, szükség szerinti javítását, megerősítését rendelte el a hatóság.
Forrás: MTI Fotó: Kovács Attila

A Nébih-et arról is kérdeztük, mennyire válhat be a Vértes Erdő Zrt. által alkalmazott óvintézkedés. Azt írták, minden óvintézkedés annyit ér, amennyit betartanak belőle, de sajnálatos módon az emberi felelőtlenség, gondatlanság, alul-informáltság a legjobb szándékú intézkedés hatékonyságát is képes csökkenteni. 

Gondoljunk csak arra, hogy az Ön által tapasztalt kötelező cipőfertőtlenítést hányan tették volna meg, ha azt a túra szervezői nem követelik meg és ellenőrzik, hanem csak a fertőtlenítőszeres műanyag ládát teszik ki az útvonal elejére? Mindemellett az intézkedés valamelyest hozzájárulhat a vírus terjedésének lassításához, de önmagában bizonyosan elégtelen annak megakadályozására.

 - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?