Betörtek a fővárosba a vaddisznók: rettegnek a lakók

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben egyre több budapesti lakos panaszkodik arra, hogy megszaporodtak a vaddisznó látogatások a kertekben, és már az utcáokon is. Többen feltúrt veteményesekről, kidöntött kerítésekről, sőt villamosmegállóban tivornyázó vaddisznókról is meséltek. Sokan emiatt már el sem mernek indulni otthonról az esti órákban. A probléma a Pilisi Parkerdő Zrt. szerint is ismert, ők ugyanakkor azt állítják: nincs szó a vaddisznók túlszaporodásáról.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Egyre gyakrabban jelennek meg a budai kertekben a vaddisznók, ráadásul gyakran már az utcákon is garázdálkodnak. Az Indexnek több budapesti lakos is arról számolt be, hogy már nem csak a reggelre megjelenő vadtúrások árulkodnak a vaddisznók látogatásairól, de sötétedés után gyakran lehet vaddisznóval találkozni a kertekben és az utcákon is. Emiatt van aki már nem is mer az esti órákban hazaérni vagy elindulni otthonról. "Régen is jöttek a vaddisznók, aztán hallottuk, amikor elkezdtek vadászni rájuk és utána normalizálódott a helyzet. Most viszont nem puffogtatnak, a vaddisznók elszaporodtak" - panaszolta az egyik Lipótmezői lakos. Ő több erdésszel is beszélt, akik neki azt mondták, a sertéspestis miatt nem lehet kilőni a vaddisznókat ebben a térségben.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A budai vaddisznóhelyzettel kapcsolatban az Index megkereste a Pilisi Parkerdő Zrt.-t, Mészáros Péter szóvivő pedig arról tájékoztatta a portált, hogy "a vaddisznó jelenléte lakott területeken évek óta ismert". Épp ezért az erdőgazdálkodási cég a Gödöllői Egyetem Vadbiológiai Tanszékével együtt is vizsgálta már a belterületen észlelt vaddisznók életmódját. Az a kutatás pedig arra jutott, hogy ezek a vaddisznók általában nem az erdőből látogatnak a településekre, hanem megtalálják a számukra kedvező életfeltételeket a lakott területeken, ezért eleve ott élnek. Mészáros szerint, nem érkezett mostanában a szokásosnál több bejelentés vaddisznó észlelésekről a budai térségben, a Pilisi Parkerdő Zrt. álláspontja szerint tehát nem is szaporodtak túl a budai vaddisznók. Ehhez az erdőgazdálkodási cég szóvivője azt is hozzátette: a Pilisi Parkerdő Zrt. az elszaporodás ellen általában vadászattal, a lakott részek környékén befogók folyamatos üzemeltetésével, az erdők belsejében etetéssel és itatással valamint dagonyák üzemeltetésével. Mészáros arra ugyanakkor nem adott választ, hogy a sertéspestis miatt valóban vaddisznó-vadászati tilalom van-e érvényben jelenleg Budán. 

A sertéspestis emberre és a disznón kívül más állatra egyáltalán nem veszélyes - mondta a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. Mészáros szerint ugyanakkor a vaddisznók a fertőzéstől függetlenül is veszélyesek lehetnek. A hímektől párzási időszakban kell tartani, a kocáktól akkor, amikor a csíkos hátú malacaikat védelmezik, a sebesült állatoktól pedig mindig. Mészáros azoknak, aki vaddisznóval találkoznak, azt javasolja:

  • Csapjanak zajt, adják meg a vaddisznónak a menekülés lehetőségét!
  • Próbáljanak meg eltávolodni tőle!
  • Soha ne szorítsák be olyan helyre, ahonnan csak akkor tud kijutni, ha szembefordul az emberekkel!

A Nébih ASP előfordulásokat rögzítő adatbázisa szerint eddig Magyarországon kizárólag vaddisznók fertőződtek meg a sertéspestissel. Budapest környékén az adatbázis alapján úgy tűnik, szeptember végén, október elején tűnt fel az ASP. Budakeszin szeptember 30-án rögzítették az első esetet, azóta összesen 44 elhullott vagy a fertőzöttségé miatt kilőtt vaddisznó volt ebben a térségben. Budaörsnél a kereső szerint először szeptember 28-án találtak fertőzött vaddisznókat. Ott azóta összesen 14 fertőzött, elhullott állaltot találtak. Sajtóértesülések ugyanakkor már szeptember végén arról szóltak, hogy 170 sertéspestisben elpusztult vaddisznót találtak Budakeszin.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?