Veszélyes betegség terjed Európában: bárhol megjelenhet, de nincs rá gyógymód

Veszélyes betegség terjed Európában: bárhol megjelenhet, de nincs rá gyógymód

agrarszektor.hu
Az afrikai sertéspestis (ASP) rengeteg országban felbukkant és elterjedt Európában, és habár az emberre nem veszélyes, a sertések esetében halálos lehet, emellett súlyos gazdasági károkat okozhat az adott országban. 2016 és 2020 júniusa között 1,3 millió sertés pusztult el az ASP miatt Európában. Magyarországon a házi sertés állományban még nem azonosították a vírust, de mivel jelenleg nincs rá gyógymód, sem oltóanyag, ezért egyelőre kizárólag megelőzéssel küzdhetünk a halálos betegség terjedése ellen.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az afrikai sertéspestis (ASP) egy, a házi sertéseket és vaddisznókat érintő betegség  - írja az Európai Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Hatóság (EFSA). Az emberre nem veszélyes, de a sertések esetében halálos kimenetelű lehet, és súlyos társadalmi-gazdasági károkat okozhat az érintett országokban. Az elmúlt években Európa számos országában elterjedt. Jelenleg nincs rá gyógymód, sem oltóanyag, ezért fontos, hogy megelőzéssel küzdjünk a járvány ellen.

A járvánnyal érintett területeken csak a tenyésztett sertések és a vaddisznók tömeges leölésével lehet elkerülni a betegség továbbterjedését a szomszédos régiókba, országokba. Ezért a járvány visszaszorítása érdekében kulcsfontosságú a korai felismerés, megelőzés és jelentés. Az afrikai sertéspestis (ASP) ellen nincs oltás, ezért a járvány kitörése a tenyésztett sertések nagy számának leöléséhez vezethet az érintett területen. Az ASP-járvány pusztító hatásai miatt a felismerés, a megelőzés és a jelentés kulcsszerepet játszik e halálos betegség megfékezésében.

Az afrikai sertéspestis az emberre ártalmatlan, de a fertőzött területek komoly gazdasági károkat szenvedhetnek a húskivitel korlátozásai miatt. A kór a vadgazdálkodási tevékenységeket is befolyásolja, mivel számos vaddisznót elpusztít. 2016 és 2020 júniusa között Európában 1,3 millió sertés pusztult el az ASP miatt. Ha sertésein az alábbi tünetek bármelyikét észleli, forduljon a helyi állatorvoshoz:

  • Láz
  • Étvágytalanság/súlyvesztés
  • Gyengeség
  • Hányás
  • Hasmenés
  • Bőrpír
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?