2019. június 26. szerda János, Pál

Hírek - Állat

Visszaadnák a településeknek a haszonállat-korlátozás jogát

A hvg.hu írta meg, hogy már kormánypárti polgármesterek is azon a véleményen vannak: vissza kell adni az önkormányzatoknak azt a jogot, hogy maguk szabhassák meg, településrészenként milyen állatból hányat lehet egy ingatlanon tartani. A turizmus és az egyén szabadsága fontosabb, mint a háztáji.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A parlament 2012-ben döntött úgy, az önkormányzatok nem korlátozhatják az illetékességi területükhöz tartozó ingatlanokon a haszonállatok számát. Korábban erről maguk a települések dönthettek. A képviselők azonban azt remélték, hogy ha megszűnik a tartási korlát, újra felvirágzik háztáji tyúk- és disznótartás. Nem így történt. Az állattartási hajlandóság nemhogy nőtt volna, inkább csökkent a falvakban, sokan felhagytak a termeléssel.

Forrás: ujszo.com

Az ország valamennyi településére érvényes egyenszabály leginkább a turisztikailag felkapott vidéki városokban, mint például Hévízen, Hajdúszoboszlón és Gyulán okoz gondot. Ott ugyanis már egyetlen, a háza kertjéből baromfiudvart, sertéstelepet kialakító gazda is keresztbe tehet a sok család megélhetését szolgáló vendéglátásnak. Ráadásul a jogi út csak akkor vezethet eredményre, ha a panaszosnak sikerül bizonyítania, hogy az állattartó nem megfelelő körülmények között tartja a jószágait. Önmagában azért, mert a disznótartás bűzzel és legyekkel jár, nem lehet szankciót kiszabni. Ezért most már kormánypárti önkormányzatok is szorgalmazzák, hogy ne lehessen a városokban korlátlan számban disznót, tyúkot, tehenet tartani.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  SZAKÉRTŐ TAKARMÁNYOZÁS

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu