Sajtóközlemény: Erdőgazdálkodók figyelem, 1 hónappal meghosszabbodik a támogatási kérelem benyújtási időszak! - emlékeztet a Magyar Agrárkamara

agrarszektor.hu
Az erdőgazdálkodók egy hónappal tovább, tehát novemberben is igényelhetnek támogatást az erdőszerkezet átalakításához, és az erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez, mint például a nem őshonos, agresszíven terjedő fa- és cserjefajok irtása.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A nem termelő beruházások esetében hektáronként 2090 eurónak megfelelő forintösszeg igényelhető - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

Módosult a 139/2009. (X. 22.) FVM rendelet és a 124/2009. (IX. 24.) FVM rendelet. Ez azt jelenti, hogy a támogatási kérelmek benyújtására rendelkezésre álló, október 1-től október 31-ig terjedő időszak 1 hónappal meghosszabbodik, így 2011. évben október 1-jétől november 30-ig lehet elektronikusan, ügyfélkapun keresztül benyújtani a támogatási kérelmet.

1. Az erdőszerkezet-átalakítási támogatás célja az erdők természetességének, biológiai sokféleségének, egészségi állapotának javítása. A leromlott szerkezetű vagy idegen fafajokból álló erdőtársulások tájhonos, adott termőhelynek megfelelő természetes erdőtársulásokká történő átalakítása, valamint a megfelelő elegyesség, illetve több szintes állományszerkezet kialakítása révén. A támogatásról a 139/2009. (X. 22.) FVM rendelet tartalmaz részleteket. Ezek közül kiemelten fontos, hogy mire és milyen mértékben lehet igényelni támogatást.

A szerkezetátalakítási célok megvalósítása érdekében normatív, területalapú, vissza nem térítendő támogatás igényelhető az alábbi tevékenységek elvégzésére, a feltüntetett mértékben:

a) erdőállomány alatti erdősítéssel történő szerkezetátalakítás esetén a támogatás mértéke 1400 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként;
b) tarvágást követő szerkezetátalakítás:
-  fafajcsere esetén a támogatás mértéke 1019 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként,
-  fafajcsere, tuskózás, gyökérfésülés esetén a támogatás mértéke 1670 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként,
-  fafajcsere, fainjektálál vagy tuskókenés esetén a támogatás mértéke 2090 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként;
c) állománykiegészítéssel történő szerkezetátalakítás esetén a támogatás mértéke 496 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként.

Tarvágást követő szerkezetátalakítás esetén a támogatható terület teljes erdőrészlet mellett részterület is lehet!

2. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez nyújtandó támogatás feltételeiről a 124/2009. (IX. 24.) FVM rendelet tartalmazrészleteket. Támogatás igényelhető az alábbi célprogramok elvégzésére:

a) agresszíven terjedő, idegenhonos fa- és cserjefajok visszaszorítása célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke 196 euró/ha/év)
b) szálaló erdőgazdálkodás célprogram, (időtartama 10 év, a támogatás mértéke 164 euró/ha/év)
c) erdőállományok kézimunka-igényes ápolása célprogram, (időtartama 10 év, a támogatás mértéke az első évben 196 euró/ha, a második évtől 76 euró/ha/év)
d) őshonos erdőállományok tarvágásos felújításának visszaszorítása célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke 160 euró/ha/év)
e) speciális erdei élőhelyek és természetes erdőfelújítás lehetőségének biztosítása célprogramcsoport:
 mikroélőhelyek kialakítása, fenntartása célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke 88 euró/ha/év)
 a véghasználat során facsoportok visszahagyása célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke 92 euró/ha/év)
 erdőfelújítás sikerességét biztosító cserjeszabályozás célprogram, (időtartama 5 év, a támogatás mértéke az első évben 196 euró/ha, a második évtől 76 euró/ha/év)
f) véghasználat elhalasztása talaj- és élőhelyvédelem céljából célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke 200 euró/ha/év)
g) közjóléti célú erdők fenntartása célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke 200 euró/ha/év)
h) erdei tisztások kialakítása és fenntartása célprogram, (időtartama 7 év, a támogatás mértéke az első évben 196 euró/ha, a második évtől 36 euró/ha/év)
i) természetkímélő anyagmozgatási módszerek alkalmazása célprogram (időtartama 1 év, a támogatás mértéke a kiközelített faanyag után 12,45 euró/m³, de legfeljebb 50 m³-nek megfelelő euró hektáronként).

Támogatásra az ügyfél akkor jogosult, ha:

- nyilvántartásba vett erdőgazdálkodó,
-  erdőgazdálkodói jogosultsága az adott területre határozatlan időre vagy az adott célprogram teljes támogatási időszakára vonatkozóan fennáll,
-  rendelkezik az adott területre vonatkozó erdőterv határozattal,
-  a támogatási kérelem benyújtását megelőző két naptári évben e rendelet alapján finanszírozott egyetlen támogatási célprogram esetén sem került kizárásra.

Általános előírás, hogy az erdő-környezetvédelmi intézkedésekben részt vevő gazdálkodóknak teljes gazdaságuk területén be kell tartaniuk a kölcsönös megfeleltetés feltételrendszerét - emlékeztet a Magyar Agrárkamara.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?