80 magyar szarvassal telepítenek be egy orosz erdőt

agrarszektor.hu
Nyolcvan dámszarvast (Dama dama) vásárolt egy oroszországi vadásztársaság a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.-től: a gúthi szarvasokat szaporítási céllal vásárolta meg az orosz partner. A tranzakcióról a moszkvai Vadászat, horgászat, pihenés - 2012 tavasz elnevezésű kiállításon született megállapodás, ahol a magyar állami erdőgazdaságok mutatkoztak be - közölte Szalacsi Árpád, a társaság vezérigazgatója pénteken az MTI-vel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A harminc hím- és ötven nőivarú egyedet az erdőgazdaság gúthi erdészetének területén fogták be, öt csoportban tartották őket a szállításig. Az állomány vegyes korú, a többi között vannak benne például 4-6 éves bikák és egyéves borjak is. A szükséges vizsgálatok elvégzésére Oroszországból érkeztek állatorvosok.

A dámok hosszú utat tettek meg: Szlovákián, Lengyelországon és Fehéroroszországon keresztül, két és fél napos utazást követően érkeztek meg a kalugai célállomásra. Olyan speciálisan kialakított, kétszintes állatszállítón vitték a szarvasokat, amelyen etetésre és itatásra egyaránt volt lehetőség.

Szalacsi Árpád hozzátette, hogy a szakembereknek nagyon komoly munkát jelentett a szállítás megszervezése és előkészítése, az engedélyek beszerzéséhez pedig a Vidékfejlesztési Minisztériumtól kapott segítséget a Nyírerdő Zrt. Az erdészeti társaság azt reméli, hogy a most eladott szarvasoknak köszönhetően még többen megismerik Gúth nevét, és növekszik az orosz vendégvadászok száma a vadászterületen.

Szeretnénk, ha más vadfajokból is vásárolnának hasonló céllal, hiszen Magyarország híres a kimagasló genetikai értékű vadállományáról - fogalmazott a vezérigazgató.

A Hajdú-Bihar megyében található Gúth nemcsak a két dámbika-világrekordról nevezetes: ez az egyetlen vadászterület a világon, amely kétszer érdemelte ki a CIC, a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács Edmond Blanc-díját. Az itt folyó szakmai munkát, a vadgazdálkodás, a környezetvédelem és a természetvédelem összehangolását tisztelték meg az elismerésekkel.

 

forrás: MTI/Hvg.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03