Mérsékelték a készültséget a Tisza felső szakaszán és a Krasznán

agrarszektor.hu
Elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget a Tisza Szabolcsveresmart és Nagyhalász közötti szakaszán - közölte a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője pénteken az MTI-vel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bodnár Gáspár elmondta: a folyó jelenleg apad, a csütörtökön elindult újabb kisebb árhullám félméteres vízszintemelkedést okozott a határszelvényben. A vízszint csökkenése miatt egy szakaszon mérsékelték a korábban elrendelt másodfokú készültséget, de Nagyhalász és Gávavencsellő között a magas vízszint miatt továbbra is ez az árvízvédelmi fokozat van érvényben.

A Szamos és a Túr a külföldi szakaszokon apad, utóbbi folyón kisebb vízszintemelkedés várnak a szakemberek, de készültségi szintet nem kell emiatt elrendelni. A Kraszna Romániában kismértékben árad, hazai szakasza viszont apad, ami lehetővé tette a harmadfokú készültség mérséklését Nagyhalász és Olcsva között. Így a folyón jelenleg végig másodfokú készültség van érvényben - ismertette a védelemvezető.

A Lónyay-főcsatorna lassan apad, a védvonalakon ezért marad a másodfokú riasztási fokozat.

Az igazgató tájékoztatása szerint továbbra is elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a Nyírség négy szakaszán, valamint a Kraszna bal partján, másodfok keretében pedig három felső-szabolcsi szakaszon, illetve a beregi és szatmári területeken védekeznek. A belvízzel borított terület nagysága még mindig 22 ezer hektár felett van a térségben.

Jelenleg hat önkormányzatnál és három vízgazdálkodási társaságnál van érvényben valamilyen fokú belvízvédelmi készültség - tette hozzá Bodnár Gáspár.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03