Megjöttek a friss számok: ezért nőtt meg durván a magyar élelmiszeripar teljesítménye

agrarszektor.hu2022. július 16. 12:30

A kihívások ellenére is kiemelkedő mértékben, 17,1 százalékkal növekedett az élelmiszeripar teljesítménye májusban a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett friss adatok szerint - közölte Nagy István agrárminiszter. Ehhez az eredményhez a hazai és exportértékesítés is hozzájárult - fűzte hozzá.

A tárcavezető kifejtette, a gyarapodás motorja a külpiaci értékesítés 21,9 százalékos volumenbővülése volt, de a belföldi értékesítés is 7,3 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőttit - írja közleményében az Agrárminisztérium. Szinte mindegyik alágazatban bővült a termelési érték. A legnagyobb súlyt képviselő húsipar termelése, az árhatásokat kiszűrve 4,5 százalékkal, a második legnagyobb alágazat, a növényi olaj gyártásának termelése 40,6 százalékkal növekedett éves összevetésben. Emellett meghatározó az italgyártás 30,0 százalékos, a gyümölcs- zöldségfeldolgozás és tartósítás 24,9 százalékos, a takarmánygyártás 22,6 százalékos és a tejfeldolgozás 9,2 százalékos, változatlan áron mért teljesítménybővülése is - részletezte a miniszter.

Nagy István kiemelte, az élelmiszeripar növekvő termelése bizonyítja az ágazat ellenállóságát és a hazai élelmezésbiztonságban betöltött stratégiai szerepét, az élelmiszerek magas külkereskedelmi többlete pedig hozzájárul a nemzetgazdaság külkereskedelmének stabilitásához is. A kedvező eredményekben fontos szerepet játszanak az élelmiszeripari vállalkozások elmúlt években végrehajtott technológiai fejlesztései, melyek növelték a hatékonyságot és a nemzetközi versenyképességet - hangsúlyozta a tárcavezető.

Címkék:
takarmány, élelmiszer, gyümölcs, hús, tej, élelmiszeripar, növényi-olaj, zöldség, kereskedelem, húsipar, külkereskedelem, értékesítés, feldolgozás, takarmánygyártás, tejfeldolgozás, élelmezésbiztonság, magyar élelmiszerbank,