Óriási ellenőrzést tartott a Nébih: ezekkel az élelmiszerekkel komoly gondok voltak

Óriási ellenőrzést tartott a Nébih: ezekkel az élelmiszerekkel komoly gondok voltak

agrarszektor.hu
2022. augusztus 31, szerda2022. augusztus 20-án befejeződött a július 1-jén indult nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az országos akció során az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek 4.679 ellenőrzést végeztek el, valamint 14 ezernél is több hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 87 alkalommal éltek figyelmeztetéssel, 425 esetben szabtak ki bírságot megközelítőleg 31,5 millió forint értékben, míg tevékenység-korlátozást 37 esetben rendeltek el. A tavalyihoz képest alacsonyabb volt a forgalomból kivont élelmiszerek aránya, de a mennyiségük még így is csaknem elérte a 10 tonnát. Vegyes képet mutatnak tehát a tapasztalatok.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Nébih irányításával a hivatal saját ellenőrei és a járási hivatalok szakemberei összehangoltan vettek részt az akcióban, kiemelt figyelemmel a megszokott területekre: a turisztikai szempontból frekventált helyeken, rendezvényeken működő élelmiszer-vállalkozások tevékenységére, az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetésére, a zöldségek, gyümölcsök, alkoholos italok forgalmazására. Az idei ellenőrzéssorozatnak azonban új célterületei is voltak: mint például a vásárlói saját csomagolóanyag használatának ellenőrzése, a „repoharak” kezelése, az ún. helyettesítő termékek (pl. növényi alapú sajtkészítmények, diópótló töltelék) használata és a megfelelő vásárlói tájékoztatás vizsgálata. A tartós kánikulára tekintettel pedig fokozottan ellenőrizték a hűtési lánc biztosítását is - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az ellenőrzött 14.068 hazai és külföldi élelmiszertétel 5%-át - csaknem 10 tonnányi, összesen 6,2 millió forint értékű élelmiszert - kellett kivonni a forgalomból. Ezek túlnyomórészt lejárt vagy jelölési hibás termékek voltak, csekély számban akadtak közöttük fogyasztásra alkalmatlan vagy ismeretlen eredetű élelmiszerek. A korábbi évekhez képest határozottan kevesebb minőségi kifogás merült fel a zöldségek és gyümölcsök ellenőrzésekor.

A Nébih laboratóriumaiba 152 élelmiszerminta érkezett. Mikrobiológiai kifogás egy grillkolbász esetében (Listeria), valamint hét fagylaltnál (Enterobaktérium, illetve Staphylococcus) merült fel. A fagylaltok analitikai vizsgálata 3 mintánál azo-színezékkel kapcsolatos problémát tárt fel, az esetek kivizsgálása folyamatban van. A kifogásolt termékeknél minden esetben hatósági intézkedésre került sor.

Az új ellenőrzési célterületekre kitérve, vegyes képet mutatnak a hatósági tapasztalatok. Örömteli, hogy a vállalkozások fontos lépéseket tettek a környezetkímélő, pazarlásmentes gyakorlatok bevezetése terén, de van még hova fejlődniük. Egyelőre csak egyes üzletekben valósult meg az ingyenes csomagolóanyagok kivezetése, itt térítési díj ellenében vehető igénybe korszerű, lebomló csomagolóanyag, illetve elfogadott a vásárlói saját csomagolóanyag használata. Az ellenőrök ezekkel kapcsolatban nem állapítottak meg higiéniai kockázatot. A vendéglátásban a repoharak használata főként a főváros térségében, a nagyobb rendezvényeken volt jellemző. Elkülönített, szennyeződéstől védett tárolásuk példaértékű volt a Sziget fesztiválon. Javuló tendenciát mutat az allergénekről szóló kötelező tájékoztatás a nagyobb vendéglátó egységekben, éttermekben, ezzel szemben a cukrászdáknak és fagylaltozóknak még mindig komoly hiányosságaik vannak például az azo-színezékek előírásszerű feltüntetésével kapcsolatban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?