Ömlik a pénz a magyar élelmiszeriparba: több száz milliárdot kapnak a termelők

Ömlik a pénz a magyar élelmiszeriparba: több száz milliárdot kapnak a termelők

MTI
A magyar kormány számára fontos, hogy a biztonságos hazai élelmiszerek eljussanak a fogyasztókhoz, és ezt segíti a termelői piacok megléte - hangsúlyozta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára Budapesten a "Vidék Mustra - Termelői piac a város szívében" című eseményen. Kiemelte, Magyarországon 2012 óta megháromszorozódott a termelői piacok száma, és 300 fölé emelkedett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nobilis Márton ismertette, hogy a kormány a vidékfejlesztési programban több mint 200 pályázónak 6 milliárd forintot biztosított a helyi termelői piacok kialakítására. Az államtitkár elmondta: a magyar élelmiszerek jó minőségűek, biztonságosak, és ez a termelői piacokon is egyértelműen megjelenik. Hozzátette, hogy a jogszabályi változásnak köszönhetően a kistermelők lakóhelyük 40 kilométeres körzetén túl is értékesíthetik termékeiket. Nobilis Márton szólt arról is, hogy a kormány az előző európai uniós fejlesztési időszakban, 2014 és 2020 között 468 milliárd forinttal támogatta a magyar élelmiszeripart, a következő pénzügyi ciklusban 2021 és 2027 között 750 milliárd forintot különített el erre a célra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos, hogy ebből a forrásból a nagyobb vállalkozások mellett a kisebbek is részesüljenek - jegyezte meg az államtitkár. Galisz Tamás, a Magyar Piac Szövetkezet koordinátora a belvárosi termelői piac megnyitóján elmondta, hogy Budaesten a VIDÉK MUSTRA programot tíz éve indították, a mostani belvárosi termelői piacon péntekenként 8 és 14 óra között várják a vásárlókat adalékmentes termékeikkel az Agrárminisztérium előtti területen. Balogh-Madár Emese, V. kerületi alpolgármester hangsúlyozta: kerületi akciókkal rendszeresen segítik a hazai termékek értékesítését. A belvárosi termelői piaccal további értékes közösségi tér kerül fel a kerület térképére - tette hozzá.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13