Véget ér a horrorinfláció, de senki ne számítson 2020 előtti árakra: itt az előrejelzés

agrarszektor.hu2023. március 21. 13:14

A magyar mezőgazdaságot 1000 milliárd forintos aszálykár érte 2022-ben, az ebből eredő forgóeszközhiányt a bankok a kis-közepes termelők körében még 2023 első fél évében részben pótolni fogják - közölte Hollósi Dávid, az MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág ügyvezető igazgatója a Portfolio Agrárium 2023 konferencián Kecskeméten. A szakember az előadásában beszélt többek között arról is, hogy a fogyasztáscsökkenés elkerülhetetlennek látszik, ami az általános árszinteket csökkenti, de senki ne számítson a 2020 előtti árkörnyezetre.

Az agráriumban benne van az, hogy évről évre hihetetlen magasságokat és mélységeket lehet megjárni, a teljes gazdaságra ez a volatilitás nem jellemző. Itt említhetjük meg az egy év alatt végbemenő több mint 40 százalékos élelmiszer-inflációt is

- mondta Hollósi Dávid az Agrárium 2023 konferencián. Hozzátette, a 2022-es év volt az, amikor a teljes termékpálya árat emelt, a fogyasztói, az élelmiszeripari és a termelői árak is egyszerre lőttek ki, ez egyedi hatásnak tekinthető, korábban nem volt ilyen.

A szakember beszélt arról is, hogy a tavalyi aszályszituáció az egész Európai Uniót tekintve leginkább Magyarországot érintette, hazánk növénytermesztési kibocsátása csökkent a legjobban az unióban 2022-ben. Megemlítette azt is, hogy ki vagyunk téve annak, hogy a tőlünk keletebben rendkívül jó adottságokkal rendelkező országok nagy mennyiségben tudnak termékeket előállítani, ezek pedig be fognak jönni hozzánk. Európa országai közül Hollósi Dávid Lengyelországra tért ki, mint jó példa, ám elmondta azt is, hogy volumenben nem fogja tudni Magyarország utolérni őket. A lengyelek belső piaca négyszer nagyobb a miénknél, közel fekszik a német gazdasághoz, keletről munkaerőt tud szerezni, és a fekvése is nagyon jó. Ezek mind mind előre viszik Lengyelország gazdaságát, ráadásul, ahogy a szakember hangsúlyozta is, nem akarnak mindennel foglalkozni, ahogyan a magyarok. Jó hírként hozzátette azonban, hogy a lemaradásunk nem nő, és beruházási oldalon sikerült elszakadnunk a lengyelektől, jobban teljesítünk ugyanis náluk az elmúlt időszak számait és adatait nézve.

És, hogy mire kell készülnünk 2023-ban? 

A magyar mezőgazdaságot 1000 milliárd forintos aszálykár érte 2022-ben, az ebből eredő forgóeszközhiányt a bankok a kis-közepes termelők körében még 2023 első fél évében fogják részben pótolni. A mezőgazdasági termelők 2022-ben 56 milliárd forintot fordítottak kamatkiadásokra, ugyanakkor az azt megelőző évben ez 8-9 milliárd forint volt. A kamatkiadásokban nem várható változás 2023-ban Hollósi Dávid szerint. Kiemelte azonban, hogy a fogyasztáscsökkenés elkerülhetetlennek látszik, ami az általános árszinteket csökkenti, viszont ne számítsunk 2020 előtti árkörnyezetre, a dimenzióugrás megtörtént.

Ahogy korábban megjósoltuk, 2022 után 2023 is a forgóeszköz-finanszírozás, a likviditásmenedzsment éve lesz. Ami globális szinten meghatározza az élelmiszer-gazdaságot 2023-ban: háború, klíma, Kína.

A Portfolio Agrárium 2023 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Címlapkép forrása: Portfolio

Címkék:
beruházás, aszály, klíma, mezőgazdaság, infláció, agrárium, konferencia, agrárszektor, finanszírozás, forgóeszköz, portfolio, élelmiszergazdaság, portfolio-csoport, aszálykár, agrárium-2023, agrárium-2023-konferencia,