Hatalmas élelmiszer-razzia volt itthon: nem is gondolnád, miket találtak

Hatalmas élelmiszer-razzia volt itthon: nem is gondolnád, miket találtak

agrarszektor.hu
Több mint 1300 ellenőrzést végeztek az élelmiszerlánc-felügyelők a téli szezonális ellenőrzéssorozat alkalmával decemberben. Az akció kapcsán az Agrárminisztérium államtitkára, Nobilis Márton kiemelte, minden területen kis mértékben csökkent a feltárt hiányosságok gyakorisága. Az élelmiszerlánc szereplők és a hatóság hatékonyan szolgálták az ünnepek alatt a fogyasztók érdekeit.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2023 decemberében az ünnepi időszak közkedvelt termékei és vendéglátóhelyei álltak az élelmiszerlánc-felügyelet középpontjában. Az országos szinten összehangolt, téli szezonális ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával a vármegyei és a járási hivatalok szakemberei végezték el, melyhez egy-egy speciális szakterületen a Nébih ellenőrei is csatlakoztak.

Az ellenőrzéssorozatot elrendelő Nobilis Márton államtitkár az eredményeket összefoglalva elmondta, országosan összesen 1 342 ellenőrzésre került sor, a felügyelők 8 alkalommal szabtak ki figyelmeztetést, további 78 esetben bírságot. Leggyakrabban, 73 esetben, higiéniai problémákat tapasztaltak, ugyanakkor általánosan elmondható, hogy kis mértékben, de minden területen csökkent a feltárt hiányosságok gyakorisága. Összesen 214 élelmiszertételt kellett kivonni a forgalomból, melynek jellemző oka a fogyaszthatósági, illetve a minőségmegőrzési idő lejárta volt (171 tétel esetében).

Az év végi időszak szokásainak megfelelően 167 adventi, karácsonyi vásáron, ünnepi rendezvényen ellenőrizték a kitelepült vendéglátó egységeket a felügyelők - összegezte az államtitkár. Általános tapasztalat, hogy a vendéglátók megfelelően felkészültek, az élelmiszer-higiéniai és -biztonsági szempontokkal tisztában vannak. E területen főleg a dolgozókat érintő általános higiénés hiányosságok fordultak elő (az ellenőrzések 5,4%-ában). Jellemző volt például, hogy hiányzott a fertőtlenítő hatású kézmosószer, valamint, hogy a dolgozók elmulasztották a kézmosást a pénzkezelés és az ételkiadás között.

Az időszakos rendezvények kapcsán Nobilis Márton kiemelte, további 39 egységnél a forralt bor kínálatot is vizsgálták a felügyelők. Összesen 4 vendéglátónál hiányzott a gyártmánylap és 2 terméket kellett kivonni a forgalomból a nyomonkövetés hiánya miatt. A hatóság 2 esetben döntött bírság kiszabása mellett.

A 2023-as téli szezonális ellenőrzéssorozat összességében kedvező tapasztalatokkal, javuló tendenciával zárult, pozitív visszajelzést nyújtva a hatóság egyik alapvető célja és törekvése kapcsán, amely 2024-ben is a stabil élelmiszerbiztonság biztosítása, a fogyasztók hatékony védelme lesz

- foglalta össze Nobilis Márton.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?