Nálunk is terem az aranyat érő élelmiszer, amit vagyonokért árulnak a boltokban

Berla Attila2025. május 5. 13:32

A pisztácia az egyik legkedveltebb olajos mag világszerte, kereslete évről évre nő, ami új lehetőségeket teremt a termesztők számára, különösen olyan országokban, ahol eddig nem volt jellemző az ültetvényes termelés. Miközben a világpiacon Irán és az Egyesült Államok dominál, egyre több gazdálkodó próbálkozik a klímaváltozással összhangban álló, ellenálló fajtákkal. Azonban a termesztés nem csupán technológiai kihívás, a környezeti hatások is egyre nagyobb szerepet kapnak. A gazdák számára a legnagyobb kihívást a víz kérdése jelenti, hiszen egyetlen szem pisztáciához hozzávetőleg 4 liter víz szükséges, és az ilyen vízigényes növények termesztése különösen nehéz a globális vízhiány idején – fogalmazott az Agrárszektornak Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója.

A háttérben komoly problémák is zajlanak, hiszen az Egyesült Államokban, amely a világ legnagyobb pisztáciatermesztője, az idei termés a vártnál kisebb lett. 2023-ban még 1,4 milliárd fontnyi pisztácia került az exportpiacokra, 2025-re ez várhatóan 15 százalékkal fog csökkeni. Ez nemcsak a kaliforniai gazdáknak jelent problémát, hanem az egész globális piacnak, hiszen az árak egyetlen év alatt körülbelül 30%-kal emelkedtek. Ennek következményeként, miközben a kereslet folytatódik, a kínálat egyre szűkebb.

A pisztáciatermesztés nem ipari termelés. Itt az éghajlati tényezők, a víz, és a tenyészidőszak mind-mind meghatározzák a termelési lehetőségeket

– mondta el az Agrárszektornak az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója.

Óriási a nyomás a termesztőkön

A piacon lévő feszültségeket jól mutatja, hogy bár a világ egyik legnagyobb termelője az USA, a második legnagyobb exportőr, Irán, jelentős növekedést ért el, ugyanis a közelmúltban 40%-kal növelte kivitelét az Egyesült Arab Emírségek irányába. Az Egyesült Államok továbbra is a legnagyobb szereplő, de az iraki, török és iráni közvetítők miatt az értéklánc egyre inkább átrendeződhet.

Az éghajlatváltozás számos lehetőséget nyújt

Európában Olaszország vezeti a pisztáciatermesztést. A szakember elmondta, hogy nemcsak a minősége, hanem a gyártási technológia is világszinten kiemelkedő. Az olasz piac továbbra is kulcsfontosságú szereplő, és minőségi pisztáciájának köszönhetően versenyelőnyt élvez más országokkal szemben. Ugyanakkor az éghajlatváltozás révén más országokban is új lehetőségek adódhatnak. Például Magyarország számára is elképzelhető, hogy a következő évtizedekben akár jelentős mértékű pisztáciát is termeszthetünk, ha a globális felmelegedés hatásai megváltoztatják az éghajlatot.

Ha az északabbra fekvő területeken egyre melegebb lesz, és enyhülnek a telek, új lehetőségek nyílnak a pisztáciatermesztés előtt, hiszen a klíma ezt lehetővé teheti

– fogalmazott Pásztor Szabolcs.

A jövőre nézve ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy Magyarországon a pisztáciatermesztés egyelőre kísérleti szinten zajlik. 2022-ben például mindössze 5 kilogramm pisztáciát takarítottak be. Azonban a gazdák úgy látják, ha megszűnnek a korai fagyok, és kedvezőbb lesz az éghajlat, akkor egy új lehetőség nyílik. Ennek ellenére a piacon való hosszú távú versenyképességhez nemcsak a kedvező időjárás, hanem a termelési kapacitások is szükségesek.

A pisztácia kereslete a jövőben is megmaradhat. Bár a jelenlegi divatcsúcs egy idő után csillapodhat, az egészségtudatos fogyasztói trendek, amelyek a pisztáciát nemcsak mint finomságot, hanem mint egészségmegőrző ételt kezelik, hosszú távon fenntarthatják a magas keresletet.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, vízgazdálkodás, víz, növény, globális-felmelegedés, kereslet, globális, kínálat, világ, legnagyobb,