2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Helló, klímaváltozás! Már szüretelik az első magyar pisztáciát, a Balatonnál termesztik

Veres Virág Cintia
A pisztáciát vélhetőleg senkinek sem kell bemutatni, előszeretettel fogyasztjuk süteményekben, csokoládékban, fagylaltokban vagy akár önmagában is. Nem véletlenül számít kedvelt csemegének, hiszen amellett, hogy rendkívül ízletes, igazi sikerélmény lehet, ha ki tudjuk csalogatni a finom, zöld „belsőt”. Magyarországon nem igazán találkozhattunk pisztáciafákkal eddig, mivel néhány fokos fagytól már károsodnak a rügyei és a háncsszövete is, emellett a hosszú, forró, száraz nyarakat kedveli igazán. Most azonban ez is megváltozott, és lapunk utánajárt annak, hogyan lehetséges, hogy már itthon is megpillanthatunk egy-egy fát, milyen igényei vannak ennek a zöld finomságnak, valamint annak is, hogy számíthatunk-e arra, hogy a boltokban a csomagoláson azt olvashatjuk, hogy származási hely: Magyarország.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az általunk megkérdezett termelő, Badics László érdeklődésünkre elmondta, hogy 10 éve foglalkozik különleges növények ültetésével - ugyanis, nemcsak a pisztácia az egyetlen növény, amivel kísérletezik. Eleinte 5 darab pisztáciafája volt, melyet Olaszországból sikerült beszereznie, mára már azonban 30 darabbal büszkélkedhet.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jól sikerült kísérlet

Minden kezdet nehéz. Elcsépelt mondat ugyan, de annál igazabb, még a pisztácia esetében is. Mint fentebb említettük, Badics László 5 fával indult neki a termesztésnek, melyből kettő ki is pusztult és a többivel sem volt minden rendben. Ennek ellenére sikerült meghatszoroznia a fáit, amik egyelőre hálásak is. Tavaly például egy fáról körülbelül 9-10 kilogramm pisztáciát tudott leszedni, idén viszont csak 3-4-5 kilót. A legnagyobb fája mintegy 3 méter, a legtöbb (nem meglepő módon) ezen a fáján termett.

Nem mindig a könnyebb út a jobb

Az első telepítéseket szinte teljesen tönkretették a szarvasok és a fagyok is. A termelőnek fontos volt a diverzifikáció, ezért (és a szárazság miatt) gondolta, hogy jó ötlet lehet „kipróbálni” a pisztáciát is. És úgy tűnik, hogy bevált:

Az idei évben rendkívüli aszályt tapasztalhattunk, rengeteg növény megsínylette az időjárást. Idén a pisztáciám volt az egyik legjobban termő növényem. Alig kapott esőt, és még így „sikeres” lett.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gazda hozzátette, hogy hosszú út vezetett idáig, hiszen rengeteg dolgot kellett kitapasztalnia az évek során. Véleménye szerint a legsarkalatosabb pontja a növényvédelem, ezt a mai napig finomítja.

A jövő talán arról fog szólni, hogy hogyan lehet csökkenteni a permetezést. Jelenleg 8-9-szer kell, ami ugyan nem számít túl soknak, de le szeretném csökkenteni 4-5-re.

Új kaput nyithat ki a klímaváltozás ezeknek a növényeknek?

Kétségtelen, hogy a klímaváltozás velünk van, az időjárás pedig teljesen megváltozott világszerte, így Magyarországon is. Egyre szárazabbak és forróbbak a nyarak, ami sokszor a mi, megszokott vagy őshonos fajainknak egyáltalán nem kedvező. Más - nem magyarországi éghajlatot kedvelő - növényeknek viszont annál inkább. Ám nem ez az egyetlen egyedi eset, amikor itthon nem megszokott növényt termesztett valaki. A HelloVidék korábban megírta, hogy a klímaváltozás a Balaton-felvidéken is tetten érhető. Bár összességében az átlagos évi hőmérséklet alig változott, azóta érzékelhetően egyre enyhébbek a telek, és melegebbek a nyarak. Ennek egyik következménye lehet, hogy a füge mellett lassan egyre több helyen megjelenhetnek hazánkban más, eddig egzotikusnak tűnő növények is, mint például az olajfa. A repertoár pedig tovább bővült a pisztáciával.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kudarcos növényekkel foglalkozom, amikben erősen benne van a bukás lehetősége. Ezek vonzanak. Érzékeny növényeket termesztek, melyek esetében felmerül a klímaváltozás kérdése is. Pisztácián kívül datolyaszilvám, fügém, sőt, még gránátalmám is van

- fogalmazott Badics László.

A szakember a klímaválság kapcsán elárulta azt is, hogy ugyan a folyamatos felmelegedés jól megfigyelhető, de pár évente elég akár egy kedvezőtlen nap, és borulhat minden. Ami viszont biztos, hogy a pisztácia a hosszú, forró nyarakat szereti, amiket mostanában meg is kapott. Azonban, ha már tartósan néhány napig esik az eső, akkor jelentősen csökkenthet a termésmennyiség. Mindezek mellett lazább, vulkanikus talajokban lehet sikeresen termeszteni, a tömöttebb talajok nem ideálisak számára. Legnagyobb ellensége a sok csapadék, ha pedig nincs éppen eső, akkor még a pára is tud nála gondokat okozni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jöhet a pisztácia Szedd magad?

A termelő bizakodó a jövőt tekintve, bár sok minden függ a támogatásoktól is. Hosszú távra terveznek a pisztáciával, úgy gondolja, hogy ténylegesen jól sikerült kísérletnek bizonyult.

A pisztáciában és a mandulában látom a jövőt. Jelenleg 30 fám van, de szeretném ezt is bővíteni. Terveim között szerepel, hogy egyszer értékesíteni is tudjam, például cukrászdáknak, fagyizóknak. Egy Szedd magad! akció pedig úgy gondolom, hogy nagyon egyedi lenne, hiszen jó élmény lehetne az embereknek, valamint tényleg különleges, hiszen ezzel azért nem minden nap találkozik az ember. Főleg nem itt, Magyarországon.

Címlapkép forrása: Badics László

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?