Kimondták: Magyarország alacsony hozzáadott értékű, olcsó termékeket állít elő

agrarszektor.hu2025. május 20. 10:58

Világossá vált, hogy a korábbi fejlődési pálya újragondolására van szükség - mondta Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora a Portfolio AgroFood 2025 Konferencián, Kecskeméten. A szakember szerint az elmúlt évek válságai felhívták a figyelmet az élelmiszeripari önellátás jelentőségére. A magas adóteher, a technológiai lemaradás és a magas előállítási költségek pedig mind-mind hozzájárulnak a hátrányhoz.

A koronavírus-járvány, a regionális háborúk, a vámháborúk és az ellátási láncok töredezettsége együttesen rávilágítottak arra, hogy Európa és benne Magyarország is komoly sebezhetőséggel küzd, ha élelmiszer-önellátásról van szó. Gyuricza Csaba szerint három alapkérdésre kell választ találni:

  1. Hogyan jellemezhető az önellátottság mértéke Európában és Magyarországon?
  2. Milyen okok vezettek a jelenlegi helyzethez?
  3. Mit lehet tenni a javítás érdekében?

A MATE rektor rámutatott: az önellátás a fő termékcsoportokban már csak kevés régióra jellemző, hazánk régióinak nagy része egyelőre ezek közé sorolható. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az uniós belső piac nem jelent automatikus ellátást, mivel több régió szintén importfüggő és alacsony termelési kapacitással rendelkezik. Az önellátás csökkenése pedig sebezhetőséget eredményez, amit a jelenlegi geopolitikai és gazdasági környezet csak tovább súlyosbít.

Versenyképességi gondok és strukturális korlátok

Gyuricza Csaba úgy látja, Magyarország versenyképessége strukturálisan is korlátozott:

Ki kell mondani, hogy Magyarország alacsony hozzáadott értékű, olcsó termékeket állít elő. Versenyképességi hátrányunk fő tényezői a technológiai hiányosságok, és az azokból fakadó magas előállítási költségek

- hangsúlyozta. Ezen túlmenően a termelés és feldolgozás térbeli koncentrációja is problémát jelent: növeli az ellátási lánc sérülékenységét, valamint a járványok terjedésének kockázatát. Ráadásul az önellátásra irányuló törekvésekben komoly akadályokat jelentenek a gazdasági körülmények is.

Nagy gondot jelent az is, hogy az európai átlagnál drágább az energia, az EU legmagasabb áfakulcsa Magyarországon van, és még a forint is folyamatosan gyengül

- húzta alá a MATE rektora.

Mit lehet tenni?

A helyzet javítása érdekében többszintű és összehangolt szakmai, valamint intézményi cselekvésre van szükség. A jövő agrárstratégiájának kulcsfontosságú elemei lehetnek:

  • Stabil és fenntartható agrárellátás a klímaváltozás idején.
  • Élet -és versenyképesképes regionális feldolgozóüzemek kialakítása.
  • Hatékonysági tartalékok feltárása és kiaknázása.
  • Rövid ellátási láncok támogatása.
  • Hatékony logisztikai infrastruktúra kiépítése.

Gyuricza Csaba szerint az élelmiszer-önellátás nemcsak gazdasági kérdés, hanem stratégiai érdek is.

A hazai agrárium jövője azon múlik, képesek vagyunk-e reagálni a kihívásokra és új alapokra helyezni az élelmiszeripar szerkezetét.

A Portfolio AgroFood 2025 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Címlapkép forrása: Berecz Valter
Címkék:
élelmiszeripar, járvány, konferencia, élelmiszergyártás, önellátás, agrárszektor, portfolio-csoport, élelmiszer-ellátás, élelmiszer-előállítás, élelmiszergyártó, agrárszektor.hu, agrártermelés, járványhelyzet, magyar-agrár-és-élettudományi-egyetem, agrofood-2025,