Messze van még a kilábalás: mi lesz veled magyar élelmiszeripar?

Messze van még a kilábalás: mi lesz veled magyar élelmiszeripar?

Bár 2024-ben az élelmiszeripari termelés volumene 4 százalékos növekedést mutatott, a szakértők szerint ez nem elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a 2023-as, történelmi mértékű visszaesést. Az idei év első negyedévében pedig már újabb 0,8 százalékos csökkenést regisztráltak, ami egyértelműen jelzi: a kilábalás még messze van. Nem találunk az elmúlt húsz évben olyan évet, mint a 2023-as - ez volt az egyik legveszteségesebb időszak az ágazat történetében - fogalmazott Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke az AgroFood 2025 konferencián.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A válság mélységét mutatja, hogy 2023-ban az exportpiac sem tudta enyhíteni a veszteségeket, holott korábban sokszor ez segített az ágazatnak átvészelni a nehézségeket. A belföldi értékesítés és az export egymással párhuzamosan esett vissza, és a helyzetet csak tovább súlyosbította, hogy az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom zsugorodása ellenére az élelmiszeripari értékesítés még nagyobb arányban csökkent. Bár 2024-ben a belföldi eladások némileg élénkültek, ez önmagában nem jelent áttörést - az iparági szereplők továbbra is komoly nehézségekkel néznek szembe - közölte Éder Tamás.

A legjelentősebb terhelést az árszabályozó intézkedések, kötelező akciózások, az árfigyelő rendszer és az EPR-díjak jelentették. Ezek nemcsak az árképzésre gyakoroltak nyomást, hanem jelentősen torzították a piacot is.

Volt olyan termék, ahol a gyártói márkák árai átlagosan 100 százalékkal emelkedtek, míg a saját márkás termékeké csupán 23 százalékkal - az ársapkák eltörlése után ezek a különbségek egyértelműen kirajzolódtak

- hívta fel a figyelmet a szakember.

Az árszabályozás hatásai

Az árszabályozás egyik nem várt következménye volt például a sertéscomb importjának drasztikus megugrása, miközben a külkereskedelmi mérleg önmagában nem változott jelentősen. Ez is jól mutatja, mennyire kiszámíthatatlan hatásai lehetnek egyes adminisztratív intézkedéseknek - mondta Éder Tamás. 2024-ben a liszt, a tej és a tojás szerepeltek az „inflációs dobogón”, ezeknél volt a leglátványosabb az áremelkedés - érdekes módon mindhárom termék korábban ársapkás volt. A piacon egyre komolyabb problémát jelent az importnyomás: az olcsóbb, de gyengébb minőségű élelmiszerek kiszorítják a hazai, jó minőségű termékeket, különösen az új szabályozás alá eső kategóriákban. Ez nemcsak a fogyasztók megtévesztését jelenti, hanem hosszú távon az egész élelmiszerlánc fenntarthatóságát veszélyezteti.

Az unióban a mezőgazdasági terményárak már viszonylag kiegyenlítődtek, a feldolgozási költségek is közelednek, ám az energiaárak tekintetében Magyarország továbbra is a legdrágább országok közé tartozik. Éder Tamás szerint a hazai élelmiszeriparnak mindezek ellenére van lehetősége az erősödésre, ha sikerül a technológiai fejlesztéseket ösztönözni, és valódi versenyképességi előnyöket kialakítani.

 Nemzetközi szinten is versenyképesek lehetünk, ha támogatjuk a fenntarthatósági célokat, és megfelelő méretű, hatékony üzemeket fejlesztünk ki.

Az elnök ugyanakkor több kockázatra is figyelmeztetett. Ezek közé tartozik a gazdasági kockázatok alulértékelése, a fejlesztési források párhuzamos felhasználása ugyanarra a piaci szegmensre, illetve a nem megfelelő üzemméretek kialakítása. Bár az összkép egyelőre meglehetősen borús, a remény tovább él: megfelelő támogatáspolitikával, stratégiai szemlélettel és hosszú távú elköteleződéssel az élelmiszeripar kilábalhat a válságból, és újra stabil növekedési pályára állhat.

Címlapkép forrása: Berecz Valter
NEKED AJÁNLJUK
Változás az élelmiszerpiacon
Élelmiszer

Változás az élelmiszerpiacon

Az elmúlt időszakban az agrárgazdaságot érő egyik leglényegesebb kihívás az inputárrobbanás és a magas inflációs környezet volt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?