Ez nem semmi: különleges titkot árult el a magyar pincészet az idei szüretről

agrarszektor.hu2025. szeptember 13. 13:01

Lassan már látszik az idei szüret vége: a legtöbb fehérszőlőt már leszedték a Bujdosó borászatban is, kint szinte csak a válogatott tételek és a késői muskotály várják, hogy a pincébe kerüljenek. A szakemberek már most úgy látják, nagyon izgalmas évjárat van születőben.

A Bujdosó Pincészetnél több részletben zajlott a szüret, a különböző területek termését pedig külön erjesztették, hogy még komplexebb, sokszínűbb bor születhessen belőle. Így még több lehetőség áll rendelkezésre a pincében, tehát biztos, hogy lesz miből válogatni a házasítások elkészítésekor - írja közleményében a Bujdosó Pincészet.

Az újbor, a solaris már szépen kierjedt, és nagyon elégedettek vele. Illatban újra hozza a tavalyi nagy kedvenc egzotikus gyümölcsös világát. Hozzátették, kóstolva idén még szebb az összhang: frissebb savak, kicsit alacsonyabb alkohol, arányosabb szerkezet. Október első felében már mindenki megtudja kóstolni, erről a társaság a közösségi felületein is hírt ad majd. Idén a fehérborok mellett a pezsgőre koncentráltak és egyetlen szavuk sem lehet a termésre, a chardonnay, a pinot és a furmint is az általunk megálmodott paraméterekkel érkezett a pincébe. Kíméletes, egészfürtös préselés után pedig mehetett a tartályokba. Lassan, egyenletesen erjednek, biztató, amit nap, nap után kóstolnak a szakemberek.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
bor, szüret, pezsgő, nap, borkészítés, borfogyasztás, pincészet, borász, szőlőtermesztés, borágazat, borbirtok, szőlőtermelés,