agrarszektor.hu • 2025. november 23. 16:33
A Pénzcentrum legújabb Cashtag epizódjában igazi űrkajákat teszteltünk: olyan fagyasztva szárított, liofilizált ételeket, amelyekhez hasonlókat a Nemzetközi Űrállomáson is fogyasztanak. Az adásból azt is megtudhatjátok, hogyan készülnek ezek az ételek és miért érint mindenkit az a tudományos kísérlet, amelyben Kapu Tibor kutatóűrhajós búza-, retek- és paprikamagokat nevelgetett az Axiom-4 küldetés során.
Mióta világ a világ, az emberiség szeretne új világokat felfedezni és egyre messzebbre jutni az űrben, a hosszabb távú űrutazásnak azonban ma még komoly korlátai vannak. Az úthoz szükséges élelmiszerek például nem tárolhatók el a végtelenségig, rengeteg helyet foglalnak és feljuttatásuk is őrülten sokba kerül. Épp ezért élnek most az űrhajósok liofilizált ételeken, amelyekből az Agrárszektor csapata is kóstolt a Cashtag mai adásában.
Ma még az a realitás, hogy minden szükséges élelmiszert a Földről visznek magukkal az űrhajósok, egy holdbázis működéséhez vagy egy emberes marsexpedícióhoz azonban kulcsfontosságú lenne, hogy az űrhajósok maguk termeljék meg saját ételeiket vagy legalább annak egy részét.
Csakhogy az űrben semmi sem működik úgy, ahogy a Földön: a mikrogravitációs környezetben és a korlátozott erőforrások mellett máshogy viselkednek a növények, máshogy nőnek a levelek, sőt még a gének működése is megváltozik. A jövőbeli marsi növénytermesztők számára ráadásul az is plusz nehezítést okoz, hogy erős a kozmikus sugárzás, a felszínre érkező fény 43 százaléka a földinek, nincs talajélet és jelen ismereteink szerint víz is csak a sarki jégsapkában van. E problémák áthidalása érdekében számtalan kísérlet zajlik az űrállomáson és földi szimulált környezetben is, hogy rájöjjünk, hogyan lehet egyáltalán növényeket termeszteni ilyen körülmények között?
Persze lehet legyinteni, hogy ez az egész mindössze néhány száz űrhajóst érint, a kutatások eredményeiből azonban a teljes emberiség hasznot húzhat. Az így megszerzett tudás révén ugyanis extrém száraz területeken vagy akár elhagyott épületekben is lehet majd élelmiszert termelni, ami az átalakuló klíma mellett a jövőben várhatóan kulcsfontosságú lesz.