Leteszteltük: ilyen valójában az űrkaja, amit Kapu Tibor is fogyasztott

agrarszektor.hu2025. november 23. 16:33

A Pénzcentrum legújabb Cashtag epizódjában igazi űrkajákat teszteltünk: olyan fagyasztva szárított, liofilizált ételeket, amelyekhez hasonlókat a Nemzetközi Űrállomáson is fogyasztanak. Az adásból azt is megtudhatjátok, hogyan készülnek ezek az ételek és miért érint mindenkit az a tudományos kísérlet, amelyben Kapu Tibor kutatóűrhajós búza-, retek- és paprikamagokat nevelgetett az Axiom-4 küldetés során. 

Mióta világ a világ, az emberiség szeretne új világokat felfedezni és egyre messzebbre jutni az űrben, a hosszabb távú űrutazásnak azonban ma még komoly korlátai vannak. Az úthoz szükséges élelmiszerek például nem tárolhatók el a végtelenségig, rengeteg helyet foglalnak és feljuttatásuk is őrülten sokba kerül. Épp ezért élnek most az űrhajósok liofilizált ételeken, amelyekből az Agrárszektor csapata is kóstolt a Cashtag mai adásában.

Csakhogy az űrben semmi sem működik úgy, ahogy a Földön: a mikrogravitációs környezetben és a korlátozott erőforrások mellett máshogy viselkednek a növények, máshogy nőnek a levelek, sőt még a gének működése is megváltozik. A jövőbeli marsi növénytermesztők számára ráadásul az is plusz nehezítést okoz, hogy erős a kozmikus sugárzás, a felszínre érkező fény 43 százaléka a földinek, nincs talajélet és jelen ismereteink szerint víz is csak a sarki jégsapkában van. E problémák áthidalása érdekében számtalan kísérlet zajlik az űrállomáson és földi szimulált környezetben is, hogy rájöjjünk, hogyan lehet egyáltalán növényeket termeszteni ilyen körülmények között?

Címlapkép forrása: Agrárszektor
Címkék:
kóstoló, fűszer, étel, űrállomás, konzervipar, íz, ételkészítés, szárítás, emberiség, ízvilág, ízélmény, kóstolás, világűr, űrtechnológia, űrhajósok, pénzcentrum.hu,