Elárulták a szakemberek, hogyan előzhető meg a jövőben a globális élelmiszerhiány

Elárulták a szakemberek, hogyan előzhető meg a jövőben a globális élelmiszerhiány

agrarszektor.hu
Várhelyi Olivérrel, szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős EU-biztossal tartott megbeszélést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója, Csü Tung-jü, mely során az együttműködés fontosságát hangsúlyozták az Európai Unióval szomszédos térségekkel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A COVID-19 válságot megszenvedték az egyes élelmiszer-ellátási láncok, még a fejlett országokban is, jegyezte meg a FAO főigazgatója. Az ENSZ főtitkárának üzenetére utalva, valamint a FAO hozzájárulásával készült friss szakpolitikai jelentést is figyelembe véve Csü Tung-jü annak veszélyéről beszélt, hogy az egészségügyi válság élelmezésivé válhat. A FAO szoros figyelemmel követi a járvány hatását a kikötőkre, a szállítmányozásra és a mezőgazdasági munkások mozgására a vetés és betakarítás folytonosságának biztosításáért. Csü Tung-jü hozzátette, hogy a válság alatt elsődleges fontosságú az élelmiszertermelés még magasabb színvonalon történő fenntartása.

Várhelyi Olivér aggodalmát fejezte ki a líbiai élelmiszerhiány kapcsán, és egyúttal a FAO segítségét kérte. Utalt a nyugat-balkán mezőgazdasági kihívásaira, kiemelve a kis- és közepes gazdaságok támogatásának szükségességét a helyi élelmiszertermelés fenntartásához. A helyzetet tovább súlyosbítja a turizmus szektor drámai gyengülése a koronavírus miatt, tette hozzá az EU-biztos. A főigazgató osztozott ezen aggodalmakon és a lehetséges rövid és hosszú távú együttműködésről beszélt, építve a FAO helyi irodahálózatában és az Európai Unió tervezett "Zöld New Deal" programjának megvalósításában rejlő lehetőségekre.

Egyetértettek a mezőgazdasági befektetéseket támogató környezet kialakításának fontosságában. Az agrárturizmus jelentős növekedési potenciált kínál az EU kulturálisan és gasztronómiailag is sokszínű keleti és déli szomszédainak, mondta Csü. A FAO főigazgatója megemlítette a globálisan jelentős mezőgazdasági örökség rendszert (GIAHS), hogy az ősi tradícióknak otthont adó országok alkalmasak a programban való részvételre, ami a szépséget a mezőgazdaság összetettségével, az ellenálló ökoszisztémával és az értékes kulturális örökséggel kombináló kiemelkedő tájakat helyezi középpontba.

A főigazgató megjegyezte, hogy az Európai Unió a FAO segítségével bővítette a célországok tudását, különösen a mezőgazdasági vízgazdálkodás terén, speciális továbbképzések révén. A FAO tudásának fókuszában a létbiztonság támogatása áll ötvözve a mezőgazdasági tevékenységgel, hogy ezáltal elkerülhetőek legyenek a jelentős humanitárius veszteséggel járó válságok, tette hozzá. Az EU-biztos pedig beszélt arról is, hogy a vidékfejlesztés és az erős agrár-élelmiszeripari szektor alappillérei az EU a csatlakozás előtt álló országokat célzó IPARD programjának, míg az európai szomszédsági program (ENPARD) hatásköre lefedi Észak-Afrikát, a Közel-Keletet, a Balkánt, a Kaukázust, egészen Ukrajnáig és Fehéroroszországig.

A FAO főigazgatója rámutatott, hogy EU-s tagországok, mint Lengyelország, Magyarország és Románia a mezőgazdaság átalakításában szerzett tapasztalatukkal segíthetnek más országoknak, továbbá üdvözölte az együttműködés erősítésére tett lépéseket a Bizottság Európai Szomszédságpolitika és a Csatlakozási Tárgyalások Főigazgatóságával a magasabb hozzáadott értékű mezőgazdaság kialakítása és az "Egy Egészség" kapcsán.

A FAO és az EU erős partnerségét jól példázza a vándorsáska invázió elleni tevékenységük Jemenben, a vidéki térségek rezílienciájának támogatása Libanonban, a közös munka Szíriában, ahol az EU jelentős támogatója a FAO újjáépítési tevékenységének, fókuszában a mezőgazdasággal, az élelmiszerhiány és a lakosság sérülékenységének javításáért. Zárásként a FAO főigazgató elismerését fejezte ki a magyar EU-biztos hazájának, amely a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának és a globális szolgáltatóközpontjának ad otthont Budapesten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?