2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Élelmiszer

Soha nem volt még ennyire drága a sertéshús: megállíthatatlan az árak emelkedése

Januárban az egy évvel korábbihoz képest 116%-kal emelkedett a sertéshús ára Kínában. Decemberben ez a növekedés még „csak” 97%-os volt, tudhattuk meg a kínai nemzeti statisztikai hivatal adataiból. Ezzel együtt az ország élelmiszerárai januártól januárig mintegy 20,6%-kal nőttek, és a fogyasztói árak inflációja 5,4%-kal nőtt a fenti időszakban. A hivatal szerint az utolsó hónap fogyasztói árainak kiemelkedő növekedése több faktornak volt köszönhető, főként a kínai újévi rendezvényeknek és a koronavírus kitörésének.
 
 

Hivatalos kormányzati adatok mutatják, hogy Kínában a sertéshús ára januárban az egy évvel korábbihoz képest 116%-kal emelkedett, ez a növekedés decemberben még „csak” 97%-os volt, olvasható a CNBC oldalán. A kínai nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint ennek hatására az ország élelmiszerárai 20,6%-kal nőttek januártól januárig, az általános fogyasztói árak inflációja pedig 5,4%-os volt. A Reuters által korábban megkérdezett elemzők ugyanerre az időszakra még csak 4,9%-os fogyasztóiár-inflációt prognosztizáltak.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A hivatal jelentése szerint a fogyasztói árak a tavalyi év utolsó hónapjában tapasztalható megugrása elsősorban a kínai újév miatt rendszerint megugró keresletnek, valamint az új koronavírus kitörésének volt köszönhető. A kínai sertésárak már az afrikai sertéspestis az országban való megjelenése után elkezdtek emelkedni. A fertőzés miatt ugyanis az ország sertésállományának tekintélyes hányadát el kellett pusztítani. A sertéshús iránti kereslet, mivel ez a kínai étrend egyik alapeleme, minden évben meg szokott ugrani a holdújév előtt.

A most kitört koronavírus-járvány, amely a feltételezések szerint a kínai Wuhan városból indult, okozhatott némi zavart az élelmiszer-ellátásban, mondta Julian Evans-Pritchard, Kína-szakértő közgazdász, a Capital Economics tanácsadója. A közgazdász hétfői cikkében arról írt, hogy az ellátás zavarai és a koronavírus miatti élelmiszerfelhalmozás mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy az árak egy héttel az újévi ünnepségek után is magasan maradjanak, amikor azok általában már vissza szoktak állni a megszokott szintre.

Hannah Anderson, a J.P. Morgan Asset Management piaci stratégája hétfőn azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy a következő hónapokban meglehetősen „hepehupás” lesz a fogyasztói-árindex alakulása. A stratéga elmondta, hogy a kínai infláció pályagörbéje annak függvényében fog változni, hogy a gazdaság milyen gyorsan tér magához a koronavírus kitörése okozta sokkból.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu