Mostantól vasszigorral lépnek fel az élelmiszerpiaci csalók ellen

agrarszektor.hu
Gumibot, gázspray, szolgálati kutya és bilincs is lehet majd az élelmiszer-rendészeknél, az újfajta szervezetet az Országgyűléshez most benyújtott törvénymódosítás hozza létre. Kérdés, hogy valóban indokolt-e ekkora szigor mutatása az élelmiszer-ellenőrzések során.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Élelmiszer-rendészek állnak hamarosan munkába egy új törvényjavaslat értelmében, akik az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv számára jogszabályban meghatározott ellenőrzési feladatokat látnak majd el. Az alkalmazottaknak konkrét alkalmassági feltételeknek kell megfelelniük, de meglehetősen kiterjedt jogkörrel is fognak rendelkezni. Egyebek mellett "testi kényszert" és "vegyi eszközt" is használhatnak az intézkedés során az élelmiszerlánccal kapcsolatos egyes törvények módosítása alapján.

 

Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Tényleg felpörögnek a támogatási döntések? Merre tart a hazai húsipar? Hogyan lesz nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeriparunk? Álom vagy valóság a versenyképes állattenyésztés? Hogyan szabadulhatunk meg az import GMO-s szójától? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


Rendészeti feladatokat azok a 18. életévüket betöltött állampolgárok láthatnak el, akik rendelkeznek a megfelelő képesítésekkel, és nem büntetett előéletűek. A tagok névjegyzékbe kerülnek, és a munkáltató kérésére a rendőrség szolgálati igazolványt és szolgálati jelvényt állít ki számukra. Az élelmiszer-rendészeket az országos főállatorvos veszi nyilvántartásba, és ő vezeti a névjegyzéket is.

Megalapozott gyanú esetén kényszerítő eszközt is alkalmazhatnak "az ellenszegülés megtörése érdekében". A törvényjavaslat a rendészeti törvényre mutatva fel is sorolja ezeket az eszközöket: vegyi eszköz (például gázspray), szolgálati kutya, rendőrbot, bilincs alkotja majd az élelmiszer-rendészek arzenálját. A gyanúsítható személyeket igazoltathatják is, valamint átvizsgálhatják a ruházatukat, vagyis megmotozhatják őket.

Testi kényszer alkalmazása előtt a rendészeknek figyelmeztetniük kell a gyanúsítottat, az intézkedés után pedig el kell látniuk az esetleges sérüléseket. A kényszerítő eszköz közül mindig azt kell választaniuk, amely - az eredményesség biztosítása mellett - a legkisebb korlátozással, sérüléssel, vagy károkozással jár. Kérdés, valóban szükség van-e ilyen mértékű szigorra. Az élelmiszer-ellenőrzések során lehet olyan esetekkel találkozni, amikor a vétségen kapott vállalkozó vagy az alkalmazottja nem mutat együttműködési készséget a hatósági ellenőrökkel - mutatott rá a Blokkk.com. Sok esetben így a kényszerítő eszközöknek már a látványa is visszatartó erejű lehet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03