Burgonyaültető

A burgonyaültető gépek a vetőburgonya tartályból a talajba való kijuttatására kifejlesztett gépek. Erre a több különféle műszaki megoldás létezik.

A palántaültető gépek általános feladata az előnevelt palánták talajba történő függőleges elhelyezése és ültetés után a talaj tömörítése. Az általános palántázó gépektől műszaki konstrukciójában is különböző ültetőgépek közül a legfontosabb géptípust a burgonyaültető gépek jelentik. A burgonya ültetőgépekből ismertek az egy, kettő és négy soros megoldások, szintén többfajta műszaki megoldás ismert a vetőburgonya gumók tartályból talajba juttatására.

A burgonyaültető gép a vetésre kész talajba egyenként, egyenletes mélységbe és tőtávolságra helyezi le a gumókat. A traktor vontatta berendezés, rendszerint járókerék hajtású kiemelőszerkezete a gumótartályból egyenként kiemelt vetőburgonyát a sornyitó által húzott barázdába ejti, és azt a gép takarótárcsája földdel takarja be. A kiemelő-szerkezet vagy öblös merítőkanalakkal szerelt végtelenített lánc, vagy szorítóujjas rendszerű. Ez utóbbi egy íves vezérlőpálya kényszerítő hatására a megfelelő pontokon nyitja, illetve zárja a szorítóujjat, és a tartályból kiemelt gumó a barázdába hullik. E szerkezet az előcsíráztatott burgonya ültetésére is alkalmas. Az automata rendszerű burgonyaültetők e két talajba juttatási módot kombinálják, és egyidejűleg több sor ültetésre is megfelelnek.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.