Burgonyaültető

A burgonyaültető gépek a vetőburgonya tartályból a talajba való kijuttatására kifejlesztett gépek. Erre a több különféle műszaki megoldás létezik.

A palántaültető gépek általános feladata az előnevelt palánták talajba történő függőleges elhelyezése és ültetés után a talaj tömörítése. Az általános palántázó gépektől műszaki konstrukciójában is különböző ültetőgépek közül a legfontosabb géptípust a burgonyaültető gépek jelentik. A burgonya ültetőgépekből ismertek az egy, kettő és négy soros megoldások, szintén többfajta műszaki megoldás ismert a vetőburgonya gumók tartályból talajba juttatására.

A burgonyaültető gép a vetésre kész talajba egyenként, egyenletes mélységbe és tőtávolságra helyezi le a gumókat. A traktor vontatta berendezés, rendszerint járókerék hajtású kiemelőszerkezete a gumótartályból egyenként kiemelt vetőburgonyát a sornyitó által húzott barázdába ejti, és azt a gép takarótárcsája földdel takarja be. A kiemelő-szerkezet vagy öblös merítőkanalakkal szerelt végtelenített lánc, vagy szorítóujjas rendszerű. Ez utóbbi egy íves vezérlőpálya kényszerítő hatására a megfelelő pontokon nyitja, illetve zárja a szorítóujjat, és a tartályból kiemelt gumó a barázdába hullik. E szerkezet az előcsíráztatott burgonya ültetésére is alkalmas. Az automata rendszerű burgonyaültetők e két talajba juttatási módot kombinálják, és egyidejűleg több sor ültetésre is megfelelnek.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon