Fodros kel

A fodros kel/leveles kel igazi téli zöldség, mivel csak nyár végén lehet elültetni a palántáját, ami egész télen a veteményben maradhat, amíg el nem fogyasztjuk.

Bár nálunk nem túl népszerű ez a zöldség, Európa nyugati országaiban viszont annál inkább. Számos jótékony hatással bír, emellett jól beleilleszthető az étrendekbe is, és a termesztése sem igényel túl nagy szaktudást.

Termesztés és ápolás

Termesztéséhez nem kell hatalmas hely sem, palántáit augusztus végén kell kiültetni, amikor a legtöbb növény már letermett. Bár nagyra nő, mintegy 1-1,5 méterre, de egyben díszíti is a kertet, hiszen fodros leveleivel üde színfolt lehet télen. Ami elég nagy előny a részéről, az az, hogy teljesen télálló, és mindig csak a kellő mennyiségű levelet kell leszedni róla, ráadásul késő tavaszig fogyasztható is. Ha pedig van állat a háznál, akkor maradványait oda is adhatjuk nekik – például a juhoknak, kecskéknek vagy a házinyulaknak. A vetőmagokat 1-1,5 cm mélyen vessük el, a növény a talaj minőségére nem túl igényes. A sor- és tőtávolság legyen minimum 30 és 50 centiméter. Kezdetben vízigényes, ezért a növekedési szakaszban rendszeresen öntözzük. Emellett jó előveteménye például a bab, a cukorborsó, borsó a spenót és a sárgarépa is. A nyár elején vetett leveles kel friss, külső levelei augusztusban, szeptember elején már szüretelhetők. Mindig csak a levelek egyharmadát szedjük le, mert így egészen kora tavaszig életben fog maradni.

Betegségek és kártevők

Amennyire nem igényes növény, annál inkább kedvelt a kártevők körében, ezért fontos a rovarok elleni védekezés. Ha szeretnénk kerülni a permetszereket, akkor érdemes keretet készíteni szúnyoghálóból, és elhelyezni az ágyás felé.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.