Körfűrész

A körfűrész egy kör alakú fogazott tárcsával ellátott vágóeszköz. A körfűrész lehet helyhez kötött vagy hordozható, aminek van egy speciális alcsoportja, a merülőfűrészek.

A helyhez kötött körfűrészben (vagy csúszó asztali fűrészben ) a penge egy asztalba van ágyazva, és áthalad az erre a célra kialakított résen. A munkalap fölött kinyúló penge magasságának és dőlésszögének beállításához mechanizmus áll rendelkezésre, amely lehetővé teszi az előfeszített vágásokat. Ez a fajta fűrész rendszeres és nagyon precíz vágásokat tesz lehetővé. A pengék átmérőjétől vagy fogszámától függően többféle penge létezik, amelyek alkalmasak a fa speciális vágási műveleteire. Az állófűrészek kategóriájába tartoznak a panelfűrészek és a radiális karfűrészek. A hordozható körfűrész az állófűrészekkel ellentétben a hordozható fűrészt a kivágandó tárgy felé viszik (és nem fordítva). Tartó felülete van, amelyen keresztül a penge áthalad, és egy vezetője lehetővé teszi a viszonylag precíz vágásokat. A penge általában közvetlenül a motor tengelyéhez van rögzítve.

A merülőfűrészek speciális hordozható fűrészek, amelyeknél a motor és a penge olyan rendszerre van felszerelve, amely lehetővé teszi a penge elrejtését egy házban a gép használatának idején kívül. Egy rugó emeli meg a pengét, és a vágáshoz le kell nyomni a fogantyút. A fokozott biztonság mellett ez az eszköz vezetősínnel kiegészítve jobb pontosságú vágásokat és vágásokat tesz lehetővé a teljes panelen. Ezenkívül a vágási mélység egy állítható dugóval finoman beállítható.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!