1500 haszonbérleti szerződést kötött eddig az NFA, visszafizetik a regisztrációs díjakat

agrarszektor.hu
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet összesen 65 ezer hektár állami földet kíván haszonbérletbe adni, ebből 40 ezret hirdetett meg, 25 ezret pedig már másfélezer szerződéssel bérbe is adott.

A sajtótájékoztatón Szabó Csaba földügyekért felelős miniszter elmondta, a zártkertekben földdel rendelkezőknek március 31-ig kell bejelenteniük a földhasználatot. A bejelentés azért szükséges, mert az állam megújítaná a háztáji gazdálkodás rendszerét, amelyhez támogatást is kapcsol majd. A miniszteri biztos beszélt arról is, hogy a földhasználók 6 ezer forintos regisztrációs díját várhatóan eltörlik, mivel egy állami adatbázis létrehozásáért nem illik pénzt kérni az abba adatot szolgáltatóktól. Akik már befizették a regisztrációs díjat, vissza fogják kapni.
A 65 ezer hektár állami föld a teljes magyar termőföld területnek alig több mint 1 százaléka - ismertette az adatokat Sebestyén Róbert. A már megkötött haszonbérleti szerződések 80 százaléka jut a magánszemélyekre, a fennmaradó a jogi személyekre. Ez utóbbiak is családi gazdálkodók, csak adózási vagy egyéb szempontok miatt választották a társasági formát. Az eddig bérbe adott területnek 75 százaléka jut a magánszemély gazdálkodókra.

Az átlagos bérbe adott terület 15-18 hektár. A 20 éves bérleti idő alatt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet folyamatosan ellenőrzi a bérlőket, hogy betartották-e a szerződésben vállalt kötelezettségeiket. Először az éves jelentéseik alapján, majd a helyszínen ellenőrzik a gazdákat - mondta az elnök. Idén 4 milliárd forintért vásárolhat termőföldet a földalapkezelő, a spekulatív célú földvásárlásnál is él az elővásárlási jogával - tette hozzá Sebestyén Róbert. Szabó Csaba ismertette: a nemzeti parkok a következőkben ugyanolyan feltételekkel adhatnak bérbe földet, mint a földalapkezelő, azaz aranykoronánként 1250 forintért.

A biztos beszámolt arról is, hogy készül az üzemszabályozási és az integrációs törvény tervezete. Ez utóbbi meghatározása szerint az integrátor olyan nonprofit szervezet lesz, amely az egységes beszerzést és értékesítést végzi.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?