Meghirdetik a Földet a gazdáknak! programot

agrarszektor.hu
A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy meghirdetik a Földet a gazdáknak! elnevezésű programot, amelynek keretében 200 ezer hektár állami tulajdonú föld kerülhet a gazdálkodókhoz haszonbérbe - mondta a vidékfejlesztési miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten. Fazekas Sándor jelezte: azokat az állami földeket vonják be a programba, amelyek bérleti szerződése 2017. március 31-éig jár le.

A pályázat célja a családi gazdaságok, a kis- és közepes méretű birtokok megerősítése. Ennek érdekében meg kívánják változtatni a kis- és nagybirtokok jelenlegi 50-50 százalékos arányát oly módon, hogy a nagybirtokok arányát 20 százalékra mérsékelik, míg a kis- és közepes gazdaságok arányát 80 százalékra növelik.

A haszonbérleti szerződéseket még ez év első felében meghirdetik - közölte a miniszter, hozzátéve, hogy a pályázatokat ez év végéig el is fogják bírálni. Emlékeztetett: 2010 előtt a 600 ezer hektárnyi állami földtulajdonnak mintegy 600 bérlője volt, a korábbi, a programba mintegy 65 ezer hektár állami földet bevonó bérleti lehetőségből már meghirdettek 42 ezer hektárt, és 36 ezer hektárra már a bérleti szerződést is megkötötték mintegy 1600 bérlővel. Így a bérlők száma már megháromszorozódott - mondta Fazekas Sándor.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy a korábbi bérleti szerződések felülvizsgálata folyamatos, a jogsértő szerződéseket felbontották, illetve felbontják. Szintén újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy az eddig meghirdetett állami földek szerződéskötései közül 92 százalék 50 hektár alatti földterületre szól, 2 százalék 100 hektár felettire. Ez utóbbi terület általában rét és legelő.

Fazekas Sándor emlékeztetett: aki a földhaszonbérleti pályázaton jogot nyer a haszonbérlésre, az lehetőséget kap a munkára és megélhetésének biztosítására. Utalt arra is, hogy a kormány és a vidékfejlesztési tárca is elkötelezett a családi gazdaságok, továbbá a kis- és közepes gazdaságok támogatására.

(MTI)

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?