Őstermelők, figyelem: teljesen átalakul jövőre a nyilvántartási rendszer

Őstermelők, figyelem: teljesen átalakul jövőre a nyilvántartási rendszer

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra hívta fel az őstermelők figyelmét, hogy a családi gazdaságokról szóló 2020. CXXIII. törvény alapján 2021. január 1-től az őstermelői kedvezményes adózásra nem az értékesítési betétlap kiváltása fogja feljogosítani az őstermelőt, hanem az, hogy szerepel az őstermelői nyilvántartásban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az értékesítési betétlap érvényesítő funkciója az őstermelői igazolvány kivezetésével megszűnik, írta meg a NAK. Az őstermelőnek azonban a jövőben is kell vezetnie valamilyen alapnyilvántartást, ami lehet naplófőkönyv, pénztárkönyv, bevételi és költségnyilvántartás, bevételi nyilvántartás, vagy erre a célra az értékesítési betétlapot is megtarthatja a gazdálkodó. A betétlapot tehát a bevételeik vezetésére az őstermelők a jövőben is választhatják bonyolultabb bevételi nyilvántartás vezetése helyett, amennyiben bevételi nyilvántartás vezetésére lennének jogosultak (pl.: nem a tételes költségelszámolás szabályai szerint állapítják meg az adókötelezettségüket).

Az új szabályozás révén az értékesítési betétlap várhatóan megújul. Amennyiben az őstermelő a jövőben is betétlapon kívánja bevételeit nyilvántartani, úgy azt várhatóan 2021. január közepétől tudja letölteni a Nemzeti Élelmiszerlánc illetve a NAK honlapjáról, továbbá a megszokott módon, a falugazdászoktól is kérheti az értékesítési betétlap kinyomtatását.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?