2020. július 3. péntek Kornél, Soma

Hírek - Föld

60 ezer hektár állami föld pályáztatását kezdi meg a VM

60 ezer hektár állami földterület haszonbérleti pályázatának közzétételét kezdte meg a Nemzeti Földalapkezelő Intézet – jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium.
 
 

A most induló folyamat összevág a kormány és a szaktárca korábban tett ígéretével, miszerint az állami földek hasznosításának szabálya a nyilvános pályáztatás. A fő cél a kis- és közepes családi vállalkozások, az állattartó gazdálkodások, az őstermelők, egyéni vállalkozók támogatása, ezért a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az eljárásnál a helyben lakó, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató termelőket hozza helyzetbe, és a haszonbérbe adást pedig állattartáshoz köti. Az állam azt az elvet támogatja, hogy csak az rendelkezhessen földterülettel, aki valóban művelni akarja, a spekulánsokat pedig kizárják - írja a hvg.hu

Kikötés, hogy a pályázók lakhelye nem lehet az érintett földterület 20 kilométeres körzeténél távolabb, továbbá, hogy egy jelentkező nem birtokolhat összesen 1200 hektárnál nagyobb termőföldet (sem az államtól, sem mástól.)

A pályázatokat a felhívás kifüggesztésétől számított 45. napig kell benyújtani a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megyei területi irodáihoz, a termőföldeket pedig 20 évre kapják haszonbérbe a nyertesek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu