2020. április 9. csütörtök Erhard

Hírek - Föld

A MAGOSZ szembeszáll a zsebszerződésekkel

Szakértői és jogi munkacsoportot hozott létre a MAGOSZ a zsebszerződések kiszűrése érdekében – tudtuk meg a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) sajtótájékoztatóján csütörtökön Jakab István elnöktől.
 
 

A csoport célja, hogy legyen kihez fordulni, ha egy adott térségben esetleges törvényellenes földszerzésre derül fény. A szakértői munkacsoport a beérkezett információ alapján ugyanis meg tudja majd határozni, hogy milyen azonnali - akár jogi - lépéseket kell tenni az ügyben.

A kiindulópont, hogy az országban egyre növekszik azon területek száma, ahol illegális módon, zsebszerződésekkel kerül sor a földszerzésre, jelenleg ez több mint egymillió hektár, a helyzet tehát tarthatatlan. A MAGOSZ célkitűzése, hogy a helyben lakó gazdák egy helyben tudjanak gazdálkodni, családjuknak megélhetést biztosítani, hogy a vidék elnéptelenedését elkerülhessék.

Az ülésen részt vett Szabó Csaba miniszteri megbízott is, aki az állami tulajdonban lévő földekkel és földhasznosításokkal foglalkozik a jövőben, és koordinálja a 65 ezer hektár állami tulajdonú termőföld hasznosítását, a pályázatok lebonyolítását.

A MAGOSZ elnöke emlékeztetett: 65 ezer hektár termőföld ismét a gazdákhoz kerül, megyénként már meg is jelent a használatba adandó földek listája a Nemzeti Földalap honlapján.

Kiemelte továbbá, hogy az a fontos, hogy ne a nagybirtokok további földszerzését, hanem az önálló- és a családi gazdaságok birtok-kiegészítését támogassák, segítve a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Földalap munkáját - írja a portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu