"Az MSZP a nagyokban, a Fidesz a kicsikben hisz"

agrarszektor.hu
Most két nemzeti park adott tízéves használatba állami földterületeket kisebb gazdálkodóknak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"A szocialista kormányok a nagy gazdaságokban hittek, az Orbán-kormány viszont a helyben lakó családi gazdaságokat próbálja meg támogatni." Most a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Fertő-Hanság Nemzeti Park adott át állami földeket tízéves használatba kisebb gazdálkodóknak. A nemzeti földalapkezelő szervezet pedig október végétől kezdi meg a hozzá tartozó területek birtokba adását.

"A Földet a gazdáknak" program keretében most olyan termelők vették át szerződéseiket Csopakon, akik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Fertő-Hanság Nemzeti Park földhaszonbérleti pályázati eljárásaiban bizonyultak nyertesnek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Bitay Márton, a tárca állami földprogramért felelős államtitkára szerint a szocialista kormányok a nagy gazdaságokban hittek, az Orbán-kormány viszont a helyben lakó családi gazdaságokat próbálja meg támogatni. Amikor 2010-ben a kormány átvette a földügyeket, a nemzeti földalapnál kaotikus állapotokat találtak, kivéve a nemzeti parkokat - tette hozzá.

A földprogram keretében eddig összesen 250 ezer hektár bérletét hirdették meg, megtízszerezve a földet korábban használó gazdák számát - ismertette az államtitkár. Sebestyén Róbert, a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) elnöke az agrarszektor.hu-nak a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy az idén összesen 200 ezer hektár állami termőföldre írtak ki pályázatokat, amelyből 100-100 ezer hektár esett az NFA-ra és a nemzeti parkokra. Az NFA október végén-november elején adja birtokba a területeket az első nyerteseknek.

2010 előtt a 600 ezer hektár állami tulajdonú földnek 600 használója volt, most viszont a 250 ezer hektárt körülbelül hatezer gazda kapja meg - fogalmazott Bitay Márton. Közlése szerint a nemzeti földalapnál a pályázatok 80 százalékát természetes személyek nyerték el. A túljelentkezés általában két-háromszoros, de az a szempont, hogy a helyben lakó gazdálkodó jusson földhöz. A kormány földpolitikai elképzelései szerint a földet kiemelnék az üzleti világból, és olyan forrásként tekintenének arra, amely minél jobb színvonalú vidéki megélhetést biztosít - magyarázta Bitay Márton.

A mostani bejelentés szerint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén (Veszprém, Zala és Somogy megyében) 1400 hektár termőterületre 15 eredményes pályázat érkezett, 13 természetes személy nyert 10 éves szerződést. Egyikük, a mindössze 19 éves tapolcai gazdálkodó, Ferencsik Anna 59 hektár területet nyert el. Reischl Gábor, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója pedig elmondta: 2013. májusában 318 hektár termőföldet hirdettek meg, amelyre 10 pályázat érkezett, ebből hat volt eredményes.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03